Paříž - Nice je nejvýznamnějším jarním etapovým závodem světa. A podle našeho názoru je to nejprestižnější etapák po třech Grand Tours, prestižnější než letní závody Kolem Švýcarska a Critérium du Dauphiné. Je tedy jedině dobře, že se jede. 

Snaha zabránit šíření koronaviru vedla k odhlášení mnoha týmů a závod tak přišel o možná dva největší favority závodu - obhájce vítězství Egana Bernala (Ineos) a Primože Rogliče (Jumbo - Visma), který zde plánoval svůj letošní debut. I tak by to ale měl být zajímavý závod a velkou příležitost vyhrát třetí francouzský etapový závod za sebou má Nairo Quintana, lídr sestavy Arkéa Samsic. Ale nejdřív se podívejme, co účastníky čeká v následujících osmi dnech. 

1. etapa Plaisir - Plaisir (154 km)

Nedělní etapa by měla být vhodná pro sprintery, ale úvodní etapy Paříž - Nice bývají zrádné a taková je i tato. 5,5 kilometru před cílem je stoupání 3. kategorie s dlážděným úsekem, zde se mohou někteří sprinteři ztratit z popředí a jiní závodníci naopak mohou útočit. 


2. etapa Chevreuse - Chalette-sur-Loing (167 km)

Hrozí silný vítr a s ním spojené terezíny. Ty jsou na Paříž - Nice běžné a mohou být pro spoustu vrchařů velkým problémem. Když nebude nebezpečně foukat, uvidíme hromadný dojezd. 


3. etapa Chalette-sur-Loing - La Chatre (211 km)

Další rovinatá etapa vhodná pro sprintery, ale tentokrát ještě mnohem delší. Opět hrozí vítr. 


4. etapa Saint-Amand-Montrond - Saint-Amand-Montrond (15 km)

Velmi důležitá individuální časovka. Tato je sice dost krátká a zvlněná, ale časovky jsou v etapových závodech vždy hodně důležité. Časovka byla důvodem, proč byl původně naším hlavním favoritem Primož Roglič, ale bez něj to aspoň bude trochu otevřenější. 


5. etapa Gannat - La Cote-Saint-Andre (227 km)

Konečně kopce. Ale etapa je tak dlouhá, že bude mimořádně únavná a závodníci se budou spíše snažít přežít, očekává se sprint menšího pelotonu, nebo skupiny. 


6. etapa Sorgues - Apt (161,5 km)

První opravdu vrchařská etapa s šesti stoupáními 2. a 3. kategorie. Velmi těžká etapa vhodná pro dlouhý únik, protože žádnému týmu se nejspíš nebude chtít celý den stahovat čelní skupinu. Favorité na celkové pořadí mohou útočit dříve, nebo až v posledním krátkém výjezdu 3 kilometry před cílem. 


7. etapa Nice - Valdeblore La Colmiane (165 km)

Závod vyvrcholí až v posledních dvou etapách v okolí Nice. Sedmá etapa je klíčová pro ambice Naira Quintany. V cílovém stoupání dlouhém 16,3 kilometru musí zaútočit brzo a snažit se získat co nejvíc času. Kopec není moc strmý, má 6,2 %, ale náročný bude až dost. 


8. etapa Nice - Nice (114 km)

Závěrečná etapa do Nice v posledních letech patřila k tomu nejlepšímu, co svět závodní cyklistiky nabízel. Krátká etapa v kopcích, kde už všichni závodili naplno. Pořadatelé se letos rozhodli pro změny, ale charakter etapy se snad příliš nezmění. Pokud budou rozdíly v celkovém pořadí malé, uvidíme ohňostroj útoků. 


Favorité 

Nairo Quintana je naším favoritem číslo 1. Kolumbijec letos září, už vyhrál dva etapové závody a na začatek sezóny se cíleně připravoval, chtěl pro svůj nový tým získat několik triumfů a poté se začít v klidu připravovat na Tour de France. Je to správná taktika. Když se mu podaří vyhrát i Paříž - Nice, máme zpět toho starého a výjimečného Naira. 15 kilometrů dlouhá časovka samozřejmě hraje proti němu, ale v letošní konkurenci by to mohl zvládnout a neztratit moc. Loni skončil druhý za Bernalem, už dvakrát vyhrál Tirreno - Adriatico, ale Nice mu chybí v bohaté a pestré sbírce celkových vítězství.  

Richie Porte vyhrál Paříž - Nice v letech 2013 a 2015, v době, kdy býval nejlepším specialistou na krátké etapové závody na světě. Australan dokázal vyhrát Tour Down Under, ale na Tour du Var ani zdaleka nestačil na Quintanu. Porte by měl zvládnout časovku i dlouhá stoupání, navíc bude v jednom týmu s Vincenzem Nibalim, který je v dobré kondici. Pódium je reálné, možná i vítězství. 

Pro Juliana Alaphilippa měl být závod Paříž - Nice prvním důležitým cílem sezóny, jenže Francouzovi se letos vůbec nedaří. Kvůli nemoci musel vzdát Vueltu a San Juan, na Tour Colombia byl anonymní a nedařilo se mu ani minulý týden na francouzských jednorázovkách. Během týdne se toho může hodně změnit a kdyby měl loňskou formu, byl by hlavním favoritem, protože je velmi dobrý v časovce i v kopcích, ale letos zatím nic nevychází podle plánu. 

Francouzi mají v záloze Thibauta Pinota. Lídr Groupama - FDJ se na Paříž - Nice odvážil poprvé v životě. Je to zvláštní, ale Pinot vždy radši utíkal k zahraničním závodům. Letos se chce zocelit na francouzských silnicích a uspět na Tour de France. Na první trojku rozhodně má, ale musí předvést vynikající výkon v časovce i v dlouhém stoupání. 

Startuje také třetí slavný Francouz Romain Bardet. Pro něj bude velkou překážkou časovka, ve které se každý rok spíše zhoršuje. Na Tour du Var byl druhý za Quintanou a vyrovnaný s Portem. Pravděpodobnost vítězství je hodně malá. I pódium se zdá být příliš ambiciózní cíl, především kvůli časovce. Jenže takových je na startu víc. Chronometr nevyhovuje třeba ani Sergiu Higuitovi.

Dylan Teuns a Maximilian Schachmann jsou dva velmi podobní outsideři, kteří jsou skvělými klasikáři a časovkáři, ale v dlouhých kopcích si jimi nemůžeme být jistí. Teuns se bez Mikela Landy v sestavě může soustředit jen na sebe a měl by dokončit vysoko v celkovém pořadí. Podobně je na tom Schachmann, ale Teunsovi v dlouhém výjezdu do Colmiane věříme trochu víc.    

Roman Kreuziger se letos dostává velmi pomalu do formy. Zlepšuje se a podle svých slov uvidí po prvních třech etapách, jak na tom je. Přesto by měl jet na celkové pořadí a snažit se sbírat body. Ty jsou pro NTT důležité. První desítka je reálná, ale jen pokud mu závod sedne. 

Paříž - Nice je závod oblíbený mezi sprintery. Příležitostí tu mívají dost. Takže i letos jich uvidíme spoustu. BORA - hansgrohe nominovala Petra Sagana a Pascala Ackermanna a jedničkou do hromadných spurtů by měl být Němec. Uvidíme, jak se v jedné sestavě porovnají. Bude to generálka na Giro d´Italia. Deceuninck - Quick-Step chce co nejvíc etapových vítězství a na to mají zejména Sama Bennetta. 

Caleb Ewan musí být po zrušení Milán - Sanremo naštvaný, patřil k největším favoritům a na jaře tak už nemá žádný velký cíl, ale třeba si spraví náladu ve Francii. Elia Viviani potřebuje už konečně zvítězit. Jeho přestup do Cofidisu je zatím docela propadák. 

Ambiciózní jsou také Nacer Bouhanni, Giacomo Nizzolo, Cees Bol, Bryan Coquard, Marc Sarreau, Hugo Hofstetter a Niccolo Bonifazio.   

Favorité 78. ročníku Paříž - Nice:

∗∗∗∗∗ Nairo Quintana

∗∗∗∗ Richie Porte

∗∗∗ Julian Alaphilippe, Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot

∗∗ Sergio Higuita, Dylan Teuns, Maximilian Schachmann

∗ Romain Bardet, Guillaume Martin, Tiesj Benoot