Před několika měsíci se zdálo skoro nemožné, že by se letos Tour de France konala, ale dočkali jsme se. A dočkali se i závodníci. Největší závod světa se chystá na 107. ročník. a připraveni jsou i vrchaři, kteří by letošnímu ročníku Tour měli dominovat. Na programu je pouze jedna časovka jednotlivců, navíc s cílem na vrcholu stoupání. Rozhodovat budou hory, ale důležitý bude také vítr a terezíny. 

Vybrali jsme deset největších favoritů letošní Tour de France. a nebylo to nic snadného. Na Tour se chystá spousta špičkových cyklistů.Spousta jich však není v ideální formě, nebo to aspoň o sobě tvrdí. 

Primož Roglič (Jumbo - Visma)

"Upřímně jsem si myslel, že se už budu cítit lépe po pádu na Dauphiné. Uvidíme, co přinesou další dny. Zůstávám optimistou." Snaží se Primož Roglič snížit tlak na svou osobu, anebo po pádu na Critérium du Dauphiné opravdu není v ideální formě? To je velká otázka. Roglič spadl v sobotní čtvrté etapě francouzského závodu, ale byl schopen dokončit a udržel žlutý dres. Přesto ho tým ze závodu stáhl, aby svého jezdce chránil a umožnil mu vyléčit všechna drobná poranění.  

Navzdory tomu zůstává hlavním favoritem. Nikdo jiný nebyl v psoeldních týdnech tak silný. Zářil na Tour de l´Ain a Dauphiné a vítězil. Přesto se zdálo, že ani na okamžik nemusel jet na limitu. Nevydal ze sebe vše, stále měl rezervu. 

Na Tour může jet zcela konzervativně. Nemusí se vydávat do dlouhých úniků v horách a nemusí útočit v cílových stoupáních několik kilometrů před vrcholem. K dispozici má nejlepší tým, který bude závod kontrolovat. Může čekat na poslední kilometr každého horského dojezdu, poté zaútočit a pečlivě sbírat vteřiny. A v časovce s cílem na kopci zpečetit vítězství. Tahle Tour je pro něj šitá na míru.  

Egan Bernal (Ineos Grenadiers)

Je Egan Bernal v horší formě než loni? Těžko porovnávat dvě zcela odlišné sezóny. Loni před Tour vyhrál Kolem Švýcarska, letos odstoupil z Dauphiné. To je velký rozdíl, ale velký rozdíl je i mezi úrovní těchto dvou závodů. Loni ve Švýcarsku se nemusel měřit s nejlepšími vrchaři. A nejlepší možná konkurence nebyla ani na Tour. Letos to bude mnohem těžší. I když na tom bude stejně jako loni, nebude snadné vyhrát. Letošní konkurence je větší. 

Vrchařská trať Tour mu hraje do karet, přesto v jediné časovce na Rogliče něco ztratí. Ineos není tím týmem, jakým byl v době dominance Chrise Frooma a už není jednoznačně nejsilnější sestavou. Bernal bude muset útočit. Bude muset útočit v nejvyšších horách, kde získává výhodu nad ostatními, protože ve výšce nad 2000 metrů je nejlepší. Proti Jumbo - Visma to nebude snadné, ale porazit je může.     

Thibaut Pinot (Groupama - FDJ)

Před více než rokem se mu v 19. etapě Tour zhroutil svět. Thibaut Pinot měl na loňské Tour životní formu, ale smolné zranění ho zastavilo. Nemohl zaútočit na vítězství, které nebylo vůbec daleko. Chvíli zvažoval konec kariéry, ale letos se vrátil a na Dauphiné skončil druhý celkově. Francie má opět naději. Není to kdovíjak velká naděje, ale Pinot patří k největší favoritům. Na Dauphiné měl špatný poslední den závodu a přišel o vedení, ale jinak si vedl dobře. Lépe než Bernal, Quintana, Pogačar a další. Pokud vydrží zdravý a bude mít štěstí, může se dostat na pařížské pódium. Ale to mu asi stačit nebude. Bude proto útočit v nečekaných situacích?       

Tadej Pogačar (UAE Emirates)

Debut Tadeje Pogačara na Tour de France sice neplní titulky novin, ale nebylo by rozumné mladého Slovince podceňovat. Loňský ročník Vuelty ukázal, že s třítýdenními závody nemá žádné problémy. Pogačar ve Španělsku vyhrál tři nejtěžší horské etapy a dojel třetí celkově. Na Dauphiné byl vidět zejména v poslední etapě, kde útočil daleko před cílem a vybojoval čtvrté místo v konečném pořadí. Vítězství na Tour by bylo překvapivé, ale pódium rozhodně ne. 

Nairo Quintana (Arkéa - Samsic)

Potřeboval by zázrak, aby se dočkal vysněného vítězství. Pro tým Arkéa - Samsic bude úspěchem vítězství v etapě a umístění v první desítce celkového pořadí. To jsou pro Quintanu reálné cíle. I první pětka celkového pořadí by mohla vyjít. Top 3? To už bude těžší. Kdyby byl v ideální formě, rozhodně na to má, ale po koronavirové pauze se do nejlepší formy ještě nedostal. Může za to i pád během tréninku při pobytu v Kolumbii.  

Tom Dumoulin (Jumbo - Visma)

Měl by být k ruce Primoži Rogličovi, ale Tom Dumoulin je černým koněm závodu. Na Tour de l´Ain a Critérium du Dauphiné nebyl moc vidět a plnil si týmové úkoly. Navíc ani nebyl posledním domestikem Primože Rogliče, Sepp Kuss a George Bennett na tom byli v kopcích mnohem lépe. Jenže když se něco přihodí Rogličovi, nebudou to Kuss a Bennett, kdo Slovince  zastoupí, ale Tom Dumoulin. Jako jeden z mála nemá zdravotní problémy těsně před Tour, ale dokáže se dostat do nejlepší formy? Zatím k ní měl hodně daleko.   

Mikel Landa (Bahrain - McLaren)

Už byl několikrát blízko, ale Mikel Landa jednoduše není rozený vítěz. Mezi fanoušky je populární díky útočnému pojetí závodění, ale většinou se do dlouhých úniků dostane kvůli tomu, že pro favority závodu už není vážnou hrozbou. V týmu Bahrain - McLaren má velmi silnou podporu, zejména v horách budou jezdci v oranžových dresech vidět. Při troše štěstí by se mohl podívat na pódium.    

Richard Carapaz (Ineos Grenadiers)

Vůbec tu neměl být, ale letos je vlastně vše jinak. Richard Carapaz se poprvé postaví na start Tour de France. Poslední vítěz Giro d´Italia měl obhajovat loňské vítězství, jenže Ineos Grenadiers musel narychlo shánět náhradu za Gerainta Thomase a Chrise Frooma a Carapaz se v Polsku předvedl v dobré formě. První ekvádorský cyklista na Tour de France bude klíčovým domestikem Egana Bernala, ale když bude mít příležitost jet na sebe, nebude váhat. Carapaz umí překvapit, je to skvělý vrchař a velmi dynamický cyklista s citem pro vývoj závodu. Mohl by být nečekaným trumfem Ineosu.    

Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe)

Nebýt pádu ve čtvrté etapě Dauphiné, byl by Emanuel Buchmann jedním ze třech hlavních favoritů. Až do svého pádu v horách zářil a byl silnější než Bernal, Quintana a další favorité. Jenže kvůli pádu musel několik tréninků vynechat. Ztratil trochu z výkonnosti a dobité tělo se stále necítí nejlépe. Musí přežít úvodní etapy v okolí Nice bez ztráty. Poté se může vrátit do lepší formy. Pódium nebude snadné.   

Miguel Angel López (Astana)

Nebylo snadné vybrat posledního člena naší desítky největších favoritů. Do výběru se nám nevešel nikdo z EF, zkušený Rigoberto Urán, mladý Sergio Higuita ani vítěz Dauphiné Dani Martínez. Ani lídři Trek - Segafredo Bauke Mollema a Richie Porte. Dokonce ani velmi dobře připravený Guillaume Martin z Cofidisu. Místo nich vybíráme Miguela Angela Lópeze. Lídr Astany neměl před Tour nejlepší formu, ale možná zvolil konzervativní přístup a to nejlepší přijde až v průběhu Tour. Silná Astana ho musí ochránit ve větrných etapách. López na Tour debutuje a reálným cílem je umístění v první desítce.    

Favorité Tour de France 2020: 

     Primož Roglič

    Egan Bernal 

   Thibaut Pinot, Tadej Pogačar

  Nairo Quintana, Tom Dumoulin

Richard Carapaz, Mikel Landa, Emanuel Buchmann, Miguel Angel López

Další lídři a favorité Tour de France: Guillaume Martin (Cofidis), Bauke Mollema, Richie Porte (Trek - Segafredo), Rigoberto Urán, Sergio Higuita, Dani Martínez (EF), Alejandro Valverde, Enric Mas, Marc Soler (Movistar), Ilnur Zakarin (CCC), Marc Hirschi (Sunweb), Dan Martin (ISN), Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers).