Davide Formolo působí velmi mladistvým dojmem, ale k profesionálům patří už šest let a letos oslavil 27. narozeniny. Pod vou letech v německém týmu BORA - hansgrohe se rozhodl pro další změnu a odchází do týmu, který má k Itálii velmi blízko. 

V UAE Emirates na italského šampiona čekají především klasiky. Formolo bývá docela úspěšný i v celkovém pořadí třítýdenních závodů, dvakrát skončil desátý na Giru a jednou byl devátý na Vueltě, ale klasiky jsou mu bližší.

V letošním roce vyhrál domácí šampionát a dojel druhý na Lutych - Bastogne - Lutych za suverénním Jakobem Fuglsangem, což je jeho nejlepší výsledek na monumentální klasice. Příští rok ho čeká debut na domácím monumentu Milán - Sanremo. "Snil jsem o tomto závodě, protože jsem Sanremo sledoval už jako dítě. Se Sanremem jsem vyrůstal a opravdu se na svůj debut těším," říká v rozhovoru s Gazzetta dello Sport. 

O svém jarním závodním programu už má jasno a bude velmi nabitý. Začne v únoru na UAE Tour, který je hodně důležitý pro jeho zaměstnavatele a UAE Emirates sem nepochybně vezme jen lepší závodníky. Poté objede Tirreno - Adriatico a Milán - Sanremo a vrcholem jarní sezóny jsou ardenské klasiky Amstel Gold Race, Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych.    

Před Ardenami plánuje vysokohorské soustředění na Kanárských ostrovech: "Po Sanremu zamířím na El Teide, abych se nejlépe připravil na Amstel, Valonský šíp a Lutych." Dalším závodem v programu je už Giro d´Italia. Zde poprvé uspěl už v roce 2015, když sólově vyhrál etapu. Také dokázal dvakrát dojet v první desítce, ale na velký průlom v celkovém pořadí myslet nemůže, cílem by měly být spíše jednotlivé etapy.        

Formolo pojede také španělskou Vueltu, ale ještě před ní by rád na Olympijské hry. Souboj italských cyklistů o pět míst na Olympiádě bude těsný. Vybrat nejlepší sestavu bude náročné. Lídrem by měl být Vincenzo Nibali a v horském profilu olympijského závodu by se mělo dařit také Formolovi.