Ganna před šesti dny překonal rekord v hodinovce, ve švýcarském Grenchenu zvládl za šedesát minut 56,792 kilometru. Svou formu a také špičkovou výbavu využil také na světovém šampionátu na dráze. V týmové časovce to ještě nevyšlo, Italové nestačili na britské kvarteto, ve kterém nechyběl jeho týmový kolega Dan Bigham. Expert na aerodynamiku spolupracuje s týmem Ineos Grenadiers a měl velký podíl na Gannově úspěchu v hodinovce. Dokonce v rámci testování sám dosáhl světového rekordu v hodinovce. tento výkon Ganna překonal o více než 1200 metrů. 

Zatímco Britové byli o něco málo lepší lepší než Italové, poslední olympijští vítězové v této tradiční a prestižní disciplíně, v individuální stíhačce byli lepší Italové. Bigham se dostal do souboje o bronzovou medaili s Portugalcem Ivem Oliveirou, profesionálním silničářem týmu UAE Emirates. A zejména díky své špičkové aerodynamice byl Bigham v první polovině čtyřkilometrového testu rychlejší než Oliveira. Jenže Portugalec měl více sil a lépe si je rozložil. Bigham před koncem ztuhnul, nepomohla mu ani hlava schovaná příkladně mezi rameny, unikátní dráhový speciál a disky od luxusního výrobce kol Princeton Carbonworks.

Bighamovi rychle docházely síly, bylo to poznat i na jeho jízdním projevu, Oliveira se lépe držel na černé a dojel si pro bronzovou medaili, ze které měl velkou radost. Je to jeho druhá medaile ze světového šampionátu, v roce 2018 byl druhý ve stejné disciplíně.

Do velkého finále a souboje o zlato a duhový trikot se dostali dva Italové - Fillipo Ganna a o čtyři roky mladší Jonathan Milan. Závodník týmu Bahrain Victorious si nedávno připsal své první dvě vítězství na silnici mezi profesionály, ve spurtu vyhrál první a druhou etapu Okolo Chorvatska. Formu měl tedy velmi dobrou, navíc společně s Gannou a krajany Simonem Consonnim a Francescem Lamonem vybojoval zlatou olympijskou medaili v týmové stíhačce na Hrách v Tokiu a drží také světový rekord.

V souboji s Gannou ale neměl mít šanci. Vždyť zkušenější z této dvojice v kvalifikaci zajel nejrychlejší čas historie v nízké nadmořské výšce (dosáhnout dobrého času vysoko nad mořem je snazší díky nižšímu tlaku). Přesto to Milan zkusil a začal hodně ostře. Na začátku závodu získal téměř sekundu a půl náskoku. Ganna začal zvolna, jak má ve zvyku. Dvojnásobný mistr světa v časovce a vítěz šesti etap na Giro d'Italia použil své unikátní kolo Pinarello vytištěné na 3D tiskárně, na kterém se podílel Dan Bigham. Ganna postupně ukrajoval ze své ztráty na Milana a své síly si rozložil dokonale. Za povzbuzování krajanů zrychloval a v závěru své jízdy zaznamenal čas o více než 4 sekund lepší než Milan. 

Ale to v té chvíli nebylo důležité, podstatná byla písmena WR u jeho času 3:59,636. Ano, nový světový rekord. Jel průměrnou rychlostí 60,091 km/h. Úžasný výkon ho dovedl k pátému titulu mistra světa v oblíbené disciplíně. Světový rekord také vylepšil už několikrát. Ale poprvé se na úrovni moře dostal pod čtyři minuty. Světový rekord Američana Ashtona Lambieho z mexického Aguascaliente vylepšil o 296 tisícin sekundy.

Výsledky najdete na tissottiming.com.