Tým Bahrain - Merida se sešel před novou sezónou na chorvatském ostrově Hvar. Zde ve středu proběhne i oficiální prezentace sestavy na rok 2019. Nibali zůstává hlavním lídrem a největší hvězdou, ale smlouva mu po sezóně 2019 končí. 

"Zatím nevím, jestli zůstanu. Sejdu se s vedením týmu na soustředění na Hvaru. Chci se dohodnout na další dva roky. Je možné, že změním tým, můj agent Johnny Carera zvažuje další nabídky, ale doufám, že zůstanu," řekl Nibali v obsáhlém rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport. 

Nibali chce minimálně tři další roky závodit. Nevylučuje ani delší setrvání v roli závodníka. "Myslím, že budu závodit ještě další dva roky po roce 2019. Ale možná skončím dřív a možná budu závodit do čtyřiceti. Možná se za dva roky zaměřím víc na klasiky. U cyklistiky zůstanu i poté. Určitě ne jako sportovní ředitel, spíše v jiné pozici." 

Vincenzo Nibali je jedním ze dvou současných závodníků, kteří dokázali vyhrát třítýdenní etapový závod i monumentální klasiku. Kromě něj je to pouze Alejandro Valverde. I letos vyhrál významný jednorázový závod, monument Milán - Sanremo. Přesto se stále cítí být především závodníkem na etapáky. "Zatím se nechci soustředit na klasiky. Cítím, že stále můžu uspět na etapových závodech." 

Ale kterou Grand Tour si vybere pro příští rok? Na výběr je z Gira a Tour, nebo z kombinace obou závodů. A vyhovují mu trasy Gira i Tour: "Líbí se mi oba závody. Vymyslet závodní program na rok 2019 nebude snadné. Zatím nemůžu vyloučit ani jeden závod." Nibali se letos zaměřil na Tour de France a před startem říkal, že chce být v perfektní formě, protože je to jeho možná poslední příležitost Tour vyhrát. Kondici měl opravdu velmi dobrou, ale srážka s divákem na Alpe d'Huez ho zastavila. "Hodně jsem obětoval tomu, abych byl v dobré kondici na Tour. Pád všechno zkazil a ovlivnil i Mistrovství světa," dodal Nibali. 

Jen málo lídrů na celkové pořadí už prozradilo, na který třítýdenní závod pojedou. Ale je jasné, že na Giru i Tour bude velká konkurence. Může Nibali v 34 letech konkurovat mladším soupeřům? Už šest let za sebou dokázal vyhrát aspoň jednu Grand Tour, nebo jednu monumentální klasiku. Patří tak k nejspolehlivějším šampionům. 

Jeho největší úspěch letošní sezóny přišel už v březnu na klasice Milán - Sanremo. Nibali zcela nečekaně zvítězil ve strhujícím závěru závodu. Unikl ve stoupání Poggio a dokončil s malým náskokem před spurtující skupinou. "Na vrcholu Cipressy jsem neztrácel dech a ta to bývá velmi těžké. Do vysílačky jsem řekl, že jsem OK a v autě byli překvapení a už asi tušili, jak by to mohlo dopadnout," říká Nibali ke svému slavnému závodu. 

Nibali věří, že ještě dlouho může vyhrávat velké jednorázové závody a má před sebou několik cílů. Zatím nezískal duhový dres mistra světa a na trati v Yorkshiru se mu to s největší pravděpodobností nepodaří, ale světový šampionát ve Švýcarsku v roce 2020 by měl být opět pro vrchaře. A ve stejném roce se koná i olympijský závod v Tokiu a ten bude také pro vrchaře. "To je jediný závod, na který dlouhodobě myslím," přiznává Nibali, který byl medaili blízko už v Riu de Janeiru. Byl v čelní skupině, ale v posledním sjezdu spadl. 

Chybí mu také vítězství na klasice Lutych - Bastogne - Lutych, kde už jednou dojel druhý a možná se v budoucnu vrátí i na Kolem Flander. 

Tým Bahrain - Merida je teď na soustředění v Chorvatsku i s novými posilami, kterých přišla spousta. Bahrain prochází velkou obměnou. Odchází bratři Izagirreové, opory Franco Pellizotti (zůstává v roli sportovního ředitele), Giovanni Visconti, Manuele Boaro a Enrico Gasparotto a další. Celkem jedenáct cyklistů. Nahradí je osm závodníků, ale celková síla týmu pravděpodobně vzroste, protože přichází mistr světa v časovce Rohan Dennis, Dylan Teuns, Damiano Caruso, Marcel Sieberg, Jan Tratnik, Phil Bauhaus a dva neoprofesionálové Andrea Garosio a Stephen Williams. 

Cíle lídrů na příští sezónu a další informace se dozvíme po prezentaci týmu tuto středu. 

Foto Sirotti