Závody se pomalu vrací na evropské silnice, ale do startu Gira zbývá ještě několik měsíců. Koronavirus na čas zastavil život především v severní Itálii, ale i když vše vypadalo beznadějně, nakonec asi nějaké italské závody uvidíme. 

3. října začíná odložené Giro, ale stále není jisté, kde přesně to bude. Původně se mělo začínat 9. května v Budapešti, ale maďarské úřady vše zrušily už v březnu, po vypuknutí pandemie. Zatím se tedy ví pouze termín začátku (3. 10.), ale ne místo. Mluví se však o Palermu, hlavním městě Sicílie. Zde Giro začínalo v roce 2008. Pořadatelé nepřistoupili ke stejnému řešení jako španělská Vuelta, která první tři etapy zrušla bez náhrady a pojedese proto jen 18 etap. 

První etapa bude krátká časovka v ulicích Palerma (kolem 10 kilometrů), druhá etapa se pojede na trase z Monreale do Agrigenta, která měla hostit čtvrtou etapu, ale posune se už na druhý den. Třetí etapa bude končit na Etně. 

Dvě nové etapy v regionech Basilicata a Abruzzo by nahradily zbylé dvě maďarské etapy. Ale není ještě zcela jasné, kdy se tyto dvě extra etapy pojedou. Nejspíš v prvním závodním týdnu. V případě etapy v Abruzzu se spekuluje se o vsazení mezi původní 9. a 10. etapu.   

Zbytek Gira se bude konat podle původního plánu, takže by se závod nevyhýbal ani oblastem více zasaženým nemocí COVID-19. Pořadatelé nechtějí pozdější etapy měnit a přesouvat termíny, protože ve třetím týdnu jsou v plánu horské etapy o víkendu, od kterých si slibují největší zájem diváků u televizních obrazovek.

Maďarsko v příštím roce 

Sicílie tedy bude v letošním roce hostit čtyři místo třech etap. Středomořský ostrov měl být místem Grande Partenza v roce 2021, ale pořadatelé by radši uspořádali náhradní start v Maďarsku. Pokud to bude všem stranám vyhovovat, bude se v Budapešti a dalších maďarských městěch závodit v květnu 2021. Záleží na přístupu Sicílie, která podepsala tříletou smlouvu s pořadateli Gira o propagaci tohoto regionu.