Je to velký krok kupředu pro mladého britského vrchaře Hugha Carthyho. Pětadvacetiletý rodák z Prestonu loni na Giru zazářil v horách a skončil jedenáctý v konečném pořadí. Především díky tomu si letos zasloužil roli lídra na Corsa Rosa. 

„V loňské sezóně si zvedl sebevědomí, například vítězství v královské etapě na Kolem Švýcarska byl jedním z jeho nejkrásnějších dnů. Dokážete si představit, že pokud pojede s Kolumbijci na Tour, jeho role bude velmi odlišná od Gira, kde bude mít svobodu,“ říká Peter Schep, manažer sestavy EF.   

Na Tour de France se budou o pozici lídra dělit zkušený Rigoberto Urán a mladý kolumbijský mistr Sergio Higuita. Ten letos zazářil vítězstvím na Colombia Tour a třetím místem na Paříž - Nice. Ale s třítýdenními etapáky nemá moc zkušeností. Objel jen jednu, loňskou Vueltu, kde vyhrál etapu. Účast třiatřicetiletého Urána je proto pro tým důležitá. 

„Uran je pro mě v našem týmu stále nejlepším závodníkem pro Grand Tour. Jeho profesionalita je zřejmá, o tom není pochyb a v dobrém zdravotním stavu je vždy spolehlivý. Doufáme, že Higuita se dokáže zlepšovat. Loni na Vueltě se ukázal, vyhrál etapu a obsadil velmi dobré konečné umístění, i když to byla jeho první účast,“ dodává Schep. 

Sám Sergio Higuita je s novým programem spokojený a vylučuje, že by se letos ukázal na dvou třítýdenních závodech:Sezóna byla plánována jinak, měl jsem se soustředit na některé klasiky, jako jsou Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych. Ale je čas změnit plány. Už trénuji a vše se zaměřuje na Tour de France, ktera je v tuto chvíli nejvyšší prioritou. Musím s týmem souhlasit. Vedou mou kariéru velmi dobře, mám dobrý plán, nikdo mě do ničeho nenutí. Ve 22 letech je ještě příliš brzy na to, abych jel dvě Grand Tours.“ 

V EF je ale vynikajících vrchařů více. Zatímco o Danielu Martinezovi Schep nic neprozradil, ale očekává se jeho start na Tour de France v roli domestika, Kanaďan Michael Woods se podle Schepa ze zlomeniny stehenní kosti léčí podle plánu. "Už se do toho dostává. Je to kluk, který přišel z atletiky, a mám pocit, že se nebojí intenzivnější rehabilitace. Byl soustředěný na své uzdravení a vede si velmi dobře, mentálně je hodně silný.“