Europe Tour je největší sérií závodů pod hlavičkou Mezinárodní cyklistické unie. Patří sem všechny závody 1., 2. a HC kategorie. Těch je v Evropě samozřejmě nejvíce a bodovat můžou všichni závodníci, včetně jezdců WorldTour, profesionální kontinentální a kontinentální týmy a země. 

Celosezónní žebříčky nemají v cyklistice příliš velkou prestiž, ani WorldTour, ani průběžný World Ranking. Nejedná se totiž o ucelený šampionát, silniční cyklistika jednoduše funguje jinak, než motoristické sporty, kolektivní hry a tak dále. Celkové výsledky velký zájem nevyvolávají. 

V Europe Tour letos zvítězil téměř neznámý Francouz Hugo Hofstetter z Cofidisu. Hofstetter letos vyhrál jednu etapu Tour de l´Ain a to je vše, ale velmi často dojížděl na druhém, třetím a čtvrtém místě a nasbíral 1028 bodů. Závodník Cofidisu vyhrál i loni a v roce 2015, v obou případech to byl Nacer Bouhanni, jenž se letos neprosadil do popředí. 

Jen o osm bodů méně získal Pascal Ackermann z BORA-hansgrohe. Jako jezdec WorldTour často startoval na akcích WorldTour a několik závodů vyhrál, ty se však do Europe Tour nepočítají. Na třetím místě skončil Belgičan Timothy Dupont z Wanty - Groupe Gobert. Zkušený sprinter se podílel 996 body na celkovém vítězství svého celku. 

Čtvrté a páté místo opět obsadili jezdci WorldTour, čtvrtý byl Alejandro Valverde a pátý Tim Wellens. Zajímavější je však umístění jezdců, kteří patří až do třetí divize a závodí za kontinentální týmy. Nejlepší byl Mathieu van der Poel na 14. místě s 633 body. Virtuálně druhý byl Slovinec Tadej Pogačar na 28. místě (541 bod) a na třetím Estonec Aksel Nommela. 

Nejlepším českým závodníkem je Josef Černý na 56. místě s 439 body. Žádný jiný Čech se do první stovky nedostal, František Sisr je 118. Například Alois Kaňkovský letos vyhrál osm UCI závodů, ale všechny v 2. kategorii, která není příliš bodovaná a skončil tak na 212. místě s 206 body. 

Kolektivně však jezdci Elkov Author získali hodně bodů, celkem 1406, což stačí na 14. příčku mezi všemi týmy a na první mezi kontinentálními sestavami. A to je rozhodně úspěch. Elkov Author porazil například Fortuneo - Samsic, Delko Marseille Provence KTM, Aqua Blue Sport, Gazprom - RusVelo a další velké týmy.   

Už potřetí za sebou zvítězil tým Wanty - Groupe Gobert. Žebříčku Europe Tour by mohla stoupnout prestiž, pokud by se podařilo prosadit automatickou nominaci prvních dvou týmů na všechny Grand Tour a závody WorldTour. Wanty vítězí pravidelně, letos i loni byl druhý Cofidis. Třetí letos skončil italský celek Androni - Sidermec, stejně jako loni. 

V žebříčku zemí se tři státy dostaly nad pět tisíc bodů. Vyhráli Belgičané (5489 b.), druzí jsou Italové (5335,8 b.) a třetí Francouzi (5111 b.). Nizozemsko a Španělsko mají nad čtyři tisíce bodů. Česká republika skončila 18. (1691,71 b.). 

Kompletní výsledky na UCI.org

Sezóna 2019 se v Asii už oficiálně rozeběhla. Čínský závod Tour of Hainan patří k nové sezóně. Letošní hodnocení Asia Tour vyhrál Andrej Lucenko (Astana), japonský tým Kinan a Kazachstán.

V Africe zvítězil Joseph Areruya (Delko Marseille Provence KTM) z Rwandy, tým Sovac - Natura4ever a Eritrea.

A v Americe byl nejlepší Gavin Mannion (UnitedHealthcare) z USA, tým UnitedHealthcare a suverénní Kolumbie.  

Foto Sirotti