Závodit se bude už ve středu 28. září, na státní svátek. První neoficiální pokus o uspořádání závodů sahá až do roku 1950. Jednalo se spíše o akci místních nadšenců, která se opakovala i další rok. Prvotní úspěch povzbudil pořadatele a poslední červencový víkend roku 1952 se pan Ladislav Kubín rozhodl uspořádat první oficiální cyklistický závod. Od té doby se v této obci nepřetržitě závodí neuvěřitelných 70 let. 

Mnohdy to nebyla snadná cesta, ale díky pracovitosti i tvrdohlavosti zakladatele závodů a nestora české cyklistiky pana Kubína, se dnes Tělovýchovná jednota Sokol Holé Vrchy může pyšnit výjimečnou tradicí.

Obávané Kubínovy schody.

Kromě pořádání silničních a cyklokrosových závodů se pan Kubín věnoval také mládeži. Někteří mladí závodníci se hlásili sami, další talenty si vyhledal sám, když v okolních školách pořádal náborové závody. Právě tam objevil budoucího reprezentanta v cyklokrosu Vladimíra Kyziváta. 

Na Holých Vrších začínali svoji sportovní kariéru paralympionik Jan Čapek, mistr Evropy, dvojnásobný mistr světa a paralympijský medailista na silnici i dráze, Petr Dlask, medailista ze světového šampionátu v cyklokrosu, jeden z našich nejlepších cyklokrosařů a později reprezentační trenér, bratři Jiří a Radek Polničtí, Robert Boček či Robert Kuhn a řada dalších.

Na náročné trati se konaly i nominační závody, například v roce 1981 před šampionátem ve španělské Tolose, kde Miloš Fišera získal duhový dres. V roce 1983 tělovýchovná jednota Sokol uspořádala Mistrovství ČSSR v silničním závodě žen. V roce 1984 a 1993 byly Holé Vrchy průjezdovou obcí Závodu míru, včetně vrchařské prémie. Náročnost trati si vyzkoušeli nejlepší čeští reprezentanti, například Jiří Ježek, Jaroslav Kulhavý, Zdeněk Štybar a v roce 2004 také trojnásobný mistr světa v cyklokrosu, Belgičan Mario De Clercq.

Tradiční Benyho klopenka.

Dvakrát se na Holých Vrších předávaly cyklokrosové mistrovské dresy, a to při Mistrovství republiky v letech 1999 a 2019. Obnovily se i náborové závody pro děti a mládež, letos se konal už třetí ročník.

Na start středečního závodu se postaví  v 9:15 mládežnické kategorie, ve 13:00 odstartují ženy a ve 14:30 muži Elite a U23. Závod mužů odvysílá Česká televize v přímém přenosu na stanici ČT sport. Přihlášeno je více než 300 závodníků ve všech kategoriích.

Podél trati bude rozmístěno dvanáct kamer České televize a v prostoru cíle velkoplošná obrazovka pro diváky přímo v místě konání. Občerstvení bude připraveno na třech místech vždy poblíž tratě, aby fanoušci nepřišli o nic důležitého. Nově je pro diváky připravena Fan Zona, kde mohou závodníky sledovat na umělých překážkách, v místě je připraveno i občerstvení s hudbou.