Velmi dramatický a takticky zajímavý dojezd 4. etapy připravili závodníci na Kolem Baskicka. Nejsilnější týmy UAE Emirates a Jumbo - Visma vyslaly do útoku své záložní lídry a proto se zásadně měnilo celkové pořadí. 

Nejdůležitější okamžik závodu přišel ve sjezdu ze stoupání Erlaitz. Asi 20 kilometrů před cílem zaútočil Esteban Chaves (BikeExchange), ke kterému se přidali Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe), Ion Izagirre (Astana - Premier Tech), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma) a především Brandon McNulty (UAE Emirates). Mladý Američan útočil už ve výjezdu na Erlaitz, ale Vingegaard pracující pro Primože Rogliče (Jumbo - Visma) ho dokázal stáhnout.

McNulty před etapou ztrácel jen 30 sekund na Rogliče, ale lídr závodu odmítl vedoucí skupinu dotahovat, protože zde měl týmového kolegu Vingegaarda. Ani Tadej Pogačar (UAE Emirates) samozřejmě neměl zájem stahovat rozestup a snížit ztrátu, která se 17 kilometrů před cílem vyšplhala na 25 sekund. Ve druhé skupině proto začal pracovat Hugh Carthy (EF Nippo) pro Sergia Higuitu (EF Nippo). Především však zaspali závodníci Movistaru a Ineos Grenadiers, kteří neměli žádného zástupce ve vedoucí skupině.

Čelní skupina spolupracovala a jejich náskok už několik kilometrů před cílem překročil 30 sekund a virtuálním lídrem v tu chvíli byl McNulty. Jediným mužem, který se vpředu netočil byl Jonas Vingegaard. Mladý Dán využil taktické výhody, jen se vezl, postupně se posouval vpřed v celkovém pořadí a šetřil síly na dojezd. Ze druhé skupiny se ve sjezdu pokusil zaútočit Alejandro Valverde (Movistar), ale soupeři byli pozorní. 

1,5 kilometru před cílem se zvedl Buchmann, stáhnout ho musel McNulty. Američan jel na celkové pořadí, ale etapového vítězství se nechtěl vzdát. 600 metrů před cílem nastoupil Chaves, ale zbytek skupiny ho dokázal dostihnout a rozhodovalo se ve spurtu. Baskičtí závodníci Ion Izagirre a Pello Bilbao svedli velmi těsný souboj a jen o pár centimetrů zvítězil Izagirre. Pro třetí místo a bonifikaci 4 sekund si dojel McNulty, Vingegaard v závěru zklamal a skončil až čtvrtý. 

"Bylo to hodně těsné, ale myslel jsem si, že vyhrál Bilbao," říká v cíli Ion Izagirre. "Přijel zezadu a v cíli zvedal ruce. Opravdu jsem si myslel, že jsem prohrál, proto jsem mu poblahopřál k vítězství. Naši maséři mi ale řekli, že rozhodčí stále kontralují cílovou fotografii. Nejprve jsem nechtěl slavit, al jsem opravdu velmi šťastný z tohoto vítězství.

Druhá skupina s Primožem Rogličem dorazila do cíle se ztrátou 49 sekund. McNulty proto před dvěma závěrečnými vede s náskokem 23 sekund před Rogličem a 28 sekund před Vingegaardem. Vpřed se posunul i Pello Bilbao. Na čtvrtém místě ztrácí 36 sekund. Tadej Pogačar spadl na pátou příčku s odstupem 43 sekund. Adam Yates (Ineos Grenadiers) se propadl na šesté místo (+1:02).