Jak se to seběhlo?

Byla to rychlovka. Minulý čtvrtek jsem dostal nabídku, v sobotu jel v jejich dresu L´Etape (7. místo, pozn. red.) a ve středu začal na Slovenia Tour. Na novém kole (Time) jsem seděl počtvrté.

Plán zněl: Vyraz do úniku!?

Ano. Věděli jsme, že jinak šanci nemáme. Zkoušel jsem to hned od začátku, povedlo se to na druhý nebo třetí pokus. Vyhrál jsem jednu rychlostní prémii, ve druhé byl druhý (teď osmý v bodovacím trikotu, vede Groenewegen, pozn. aut.). Mrzí mě jen ta vrchařská, bylo by příjemné jet v dresu nejlepšího vrchaře. Ale Ital Garosio (tým Eolo Kometa) na tom byl do kopce líp.

Skoro hodinu a půl jsi byl na obrazovce Eurosportu, to je skvělá prezentace!

Však jsme se taky, hned jak jsme ujeli, skoro modlili, aby už začal přenos. A jakmile jsme v jedné vesnici potkali motorky s kamerami, oddechli jsme si a věděli, že teď musíme vydržet co nejdéle. 

Místy jste měli až přes dvě minuty náskoku. Peloton vás dostihl v nejdelší etapě historie závodu (189 km) někde třicet kilometrů před cílem, věřili jste, že by to mohlo vyjít až do konce?

Po pravdě řečeno ani moc ne. Ty silné stáje v čele s Jayco AlUla to měli pod kontrolou, věděli, co dělají. Když nás dojeli, byl to takový šrumec, že jsem se propadl na konec skupiny, ta se ještě natáhla, a já už jsem pak zůstal vzadu a dojel se ztrátou (114. – 7:22 spolu s týmovým parťákem Vysočanem, pozn. aut.).

Zbývají ještě čtyři etapy, co bude dál?

Budu zase útočit, co to půjde. Ale trasa je hodně těžká, i ty etapy popisované jako pro spurtery jsou pořád nahoru dolů a jede se docela rychle. Od nás jsou lídry na celkové pořadí Marek Čanecký a Martin Voltr, ti šetří síly do těch nejtěžších etap, za královskou se tady považuje ta čtvrtá sobotní. My ostatní to budeme zkoušet.

Takže po půlroční pauze bez angažmá jsi ve slovenském kontinentálním týmu RKK Group/Pierre Baguette/Benzinol pod vedením sportovního ředitele Juraje Sagana zase ožil? Ostatně už rok jsi jezdil v roce 2021 za Cycling akademii Trenčín…

Jsem moc rád, že se to povedlo. Máme připravený kvalitní závodní program, Czech Tour i Okolo Slovenska, moc se těším a doufám, že to pojede.