První dlážděná klasika roku byla velmi taktická a rozhodovala síla jednotlivých týmů. Jasper Stuyven (Trek - Segafredo) se dostal do rozhodujícího úniku, poté bez problémů zvládl nejtěžší helling Muur van Geraadsbergen a ve spurtu porazil Yvese Lampaerta (Deceuninck - Quick-Step). Celek Deceuninck - Quick-Step řídil vývoj závodu, ale nedosáhl na vítězství. 

Deštivý, chladný a větrný závod byl těžký od startu. Původní skupina pěti uprchlíků byla dostižena daleko před cílem, zejména kvůli bočnímu větru, který zrychloval tempo hlavního pole. Terezíny dělily peloton, ale sto kilometrů před cílem bylo ještě příliš daleko od konce, aby se útočilo. Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick-Step) v některých únicích nechyběl, v některých ano, ale v rozhodujícím nakonec nebyl.

Rozhodující únik vznikl už 73 kilometry před cílem 

Netrvalo to dlouho a začali nastupovat i favorité. 75 kilometrů před cílem za to vzal Greg Van Avermaet (CCC), ale nikdo se k němu nepřidal a musel se vrátit zpět. Bohužel pro Van Avermaeta, už o pár kilometrů později vznikl stěžejní únik. Byl docela nenápadný, ujel Søren Kragh Andersen (Sunweb) a přidali se k němu Mike Teunissen (Jumbo - Visma), Tim Declercq (Deceuninck - Quick-Step), Frederik Frison (Lotto Soudal) a Jonas Rutsch (EF). 

Vedoucí pětici za malou chvíli dojeli Yves Lampaert, Jasper Stuyven a Matteo Trentin (CCC). Vznikla skupina osmi cyklistů a rychle začala najíždět cenný čas. V hlavním poli nikdo nechtěl stahovat, protože vpředu byly zastoupeny silné týmy. 

Snažil se Ineos, ale marně. 61 kilometr před cílem z první skupiny odpadl Němec Rutsch a vpředu zbylo sedm cyklistů. V pelotonu se sice tvořily další úniky a pokusy o stíhání, ale nic nevyšlo. 40 kilometrů před cílem zaútočili Wout van Aert (Jumbo - Visma) a Sep Vanmarcke (EF), dojeli některé uprchlíky před sebou a stahovali čelní skupinu, ale vše vyřešil Deceuninck - Quick-Step, který skupinu Wouta van Aerta vrátil do hlavního pole a bylo hotovo, o vítězství už mohli jet jen jezdci v první skupině. 

V Muuru unikli tři závodníci 

Lídři čekali na slavný helling Muur van Geraardsbergen 18 kilometrů před cílem. Už ve městě Geraardsbergen, pod výjezdem ke kapli, odpadli Declercq a Frison. Brzy je následoval Teunissen a po útoku Lampaerta a Stuyvena ztratili kontakt Trentin a Kragh Andersen. 

Jenže zatímco Dán se za vrcholem dokázal vrátit do čela, Ital už byl daleko. Na posledním dlážděném úseku Bosberg byl jen kousek za první trojicí, ale dojet je nedokázal. Skupina čekala na poslední kilometry. Lampaert, vědom si svého slabšího sprintu, zaútočil už 2 kilometry před cílem. Stuyven se udržel, ale Kragh Andersen odpadl. 

Vedoucí Belgičani počkali na cílový spurt, ve kterém byl velkým favoritem Jasper Stuyven. Lampaert dojezd nezvládl ani takticky, začal sice spurtovat z výhodnější druhé pozice, ale nechal se zavřít u bariéry a prohrál.   

Søren Kragh Andersen dojel sám třetí, Trentin dokončil čtvrtý a Declercq a Teunissen ještě dokázali udržet za sebou finišující skupinu favoritů, ve které byl nejrychlejší Oliver Naesen (AG2R La Mondiale).    

Čeští závodníci neuspěli. Zdeněk Štybar měl svázané ruce po úniku Lampaerta a Declercqa, ačkoliv působil silně. Závěr vypustil a dojel se ztrátou 4 minut na 36. místě. Petr Vakoč (Alpecin - Fenix) ztratil na 65. místě přes 9 minut.  

"Dneska jsem vůbec neměl svůj den, necítil jsem se dobře a dost jsem si to protrpěl. Snažil jsem tam zůstat co nejdéle to šlo a doufal jsem, že se to zlomí a že to půjde lépe. Ale v posledních 40 kilometrech jsem nebyl schopný udržet tempo první skupiny a ztratil jsem kontakt. Je to veůlké zklamání. ale mám radost, že se mi dařilo jet dobře pozičně, do těch důležitých úseků jsem najížděl vpředu a to i bez velké znalosti těchto cest" říká ke svému výkonu Petr Vakoč.