Česká cyklistika má další velký úspěch ve španělském etapovém závodě Kolem Murcie. Před deseti lety zde vyhrál František Raboň, před osmnácti a sedmnácti lety byl dvakrát druhý Jan Hruška a před pěti lety skončil Zdeněk Štybar celkově třetí. Letos slaví Josef Černý (CCC), který dojel v obou etapách na třetím místě a v konečném pořadí obsadil druhou pozici. 

Černý měl vynikající pozici po úvodní etapě, ve které dojel jen 11 sekund za Xandrem Meurissem (Circus - Wanty Gobert) a s obrovským náskokem přes 16 minut před hlavním polem. Svou pozici ale musel bránit ve velmi těžké, horské etapě do města Murcia.

A vedl si přímo skvěle. Etapu vyhrál Luis Léon Sánchez (Astana), stejně jako loni, ale v celkovém pořadí měl velkou ztrátu a do boje o dres lídra zasáhnout nemohl. Jen 7 sekund za ním dojela skupina, kterou přivedl Bask Omar Fraile, čímž podtrhl úspěch Astany a třetí skončil Černý. Místo za ním dokončil Xandro Meurisse a obhájil trikot lídra. Kanaďan Adam De Vos (Rally), průběžné druhý muž celkového pořadí, nebyl v kopcích dost silný, vpředu chyběl a Černý se díky tomu posunul na konečné druhé místo. Třetí skončil Lennard Kämna (BORA - hansgrohe). 

Závod se měl rozhodnout v dlouhém výjezdu na Collado Bermejo. Zde už 73 kilometry před cílem útočil Alejandro Valverde (Movistar). Ke španělskému mistrovi se později přidal Kämna, který byl velmi nebezpečný pro Meurisseho a Černého, protože v předchozí etapě byl v úniku a ztrácel pouze 17 sekund. 

20 kilometrů před cílem měli Valverde a Kämna náskok 1:05 před šestičlennou skupinou pronásledovatelů ve složení Fraile, Sánchez, Černý, Meurisse, Matteo Trentin (CCC) a Vicente Garcia de Mateos (Aviludo - Louletano).   

Ale Valverde a Kämna dlouho v úniku nevydrželi a začalo se opět závodit o etapu a celkové vítězství. Nejsilnější a nejchytřejší byl zkušený Luis Léon Sánchez a dojel si pro etapu. Situace vyhovovala i Belgičanovi Meurissemu a Černému, kteří obsadili první dvě místa celkově.

Černý skončil druhý i v bodovací soutěži, opět za Meurissem. Nejlepším vrchařem se stal Omar Fraile a nejlepším týmem je Astana.