Josef Černý zahájil sezónu v lednu v Austrálii a už tam se mu dařilo a byl vidět, ale nikdo nečekal tak skvělý výsledek na Kolem Murcie. Dvě třetí místa v etapách a konečná druhá pozice jsou velkým úspěchem nejen pro něj, ale i pro celý tým CCC. 

Černý převzal pozici lídra poslkého celku po úvodní etapě, které dominoval desetičlenný únik. Skupina uprchlíků dojel s náskokem 16:35 před hlavním polem a bylo zcela jasné, že lídrem na celkové pořadí už nemůže být Matteo Trentin, ale zodpovědnost za výsledek je na Černém. 

Český cyklista si s tím věděl rady. S podporou svého týmu dokázal dojet třetí v etapě a druhý v celkovém pořadí. Černému pomáhali Trentin, Patrick Bevin a Kamil Malecki. Původní dvoučlenný únik  byl zlikvidován ve výjezdu na Collado Bermejo, nejtěžší stoupání dne. Do úniku se dostala další, tentokrát pětičlenná skupina a 40 kilometrů před cílem měla přes minutu náskoku. Začít pracovat museli tedy i jezdci v oranžových dresech.

V sedmičlenné skupině pronásledovatelů byli hned čtyři - Černý, Trentin, Malecki a Bevin. Vpředu zbyli pouze Alejandro Valverde a Lennard Kämna, ale ani jim to nevyšlo, protože Bevin a Malecki je stáhli 13 kilometrů před cílem. A začalo se opět závodit naplno.

Úspěšný byl až útok Luise Leóna Sáncheze kilometr před cílem. Černý dokázal spurtovat ve skupině jako druhý nejrychlejší za Omarem Frailem. Především se ale posunul na konečné druhé místo. 

Jako tým jsme byli silní celý den. Když odjeli Valverde a Kämna, měli jsme ve skupině čtyři jezdce a pomohli nám i závodníci Astany, takže jsme dokázali skupiny spojit. Chtěli jsme jet na celkové pořadí se mnou a na etapu pro Mattea Trentina, ale na konci byla spousta nástupů a Sánchez byl hodně silný. Zkusil jsem jet s ním, ale už jsem po těžké etapě neměl dost sil. Ale jsem šťastný, že jsem zase dojel třetí, říká Josef Černý o dnešním závodě. 

Po návratu z Austrálie jsem dobře potrénoval a cítil jsem se na kole dobře, takže jsem čekal, že budu silný, ale nikdy bych nepředpokládal, že skončím druhý. Jsem moc spokojený. Tým mě držel na dobré pozici celý den. V kopcích, i ve sjezdech, když se udělali nějaké díry, takže to byl týmový výkon.

Matteo Trentin byl plánovaným lídem týmu CCC, ale po překvapivé první etapě se vše změnilo. Přesto myslel na vítězství v druhé etapě. Když jsem v závěru zkusil pokrýt některé nástupy, zjistil jsem, že jsem úplně mrtvý. Ale byl jsem schopný pomoci Josefovi, který byl velmi silný. Myslím, že jsme dosáhli na nejlepší možný výsledek. Kdybych věděl, že na konci etapy nebudu mít dobré nohy, možná jsme to mohli vymyslet jinak, ale jinak to byly dva dobré závodní dny pro Josefa. Mužeme být spokojení a sebevědomí do dalších závodů.  

Další závody Josefa Černého nyní známy nejsou, ale v druhém roce v kategorii WorldTour je opět o něco silnější a schopný jezdit i na vlastní výsledek, což je velmi pozitivní zjištění před vyjednáváním o nové smlouvě.