Juan Ayuso je velkým talentem španělské cyklistiky. V prvním roce mezi juniory vyhrál španělský šampionát a skončil třetí v časovce, za vítězným Carlosem Rodriguezem, který už od letošního roku hájí barvy celku Ineos. Rodriguez bude za britskou sestavu jezdit minimálně do konce roku 2023, Ayuso získal jistotu až do konce roku 2025. 

Letos ještě patří do kategorie juniorů, takže k UAE Emirates se může připojit až od příštího roku. Oproti Rodriguezovi nevstoupí ihned do WorldTour sestavy, jeden rok stráví v jiném celku nižší úrovně. Ayusa si vytipoval Joxean Matxin, manažer UAE Emirates, který je také vyhlášeným skautem. Vyhledáváním talent pro belgický Quick-Step se živil před angažmá v arabském celku. 

"Juana sledujeme už dlouho. Není žádným tajemstvím, že rádi pracujeme s mladými a talentovanými jezdci a Juan je přesně takový. Má fyzický talent, ale i chytrou hlavu. S Juanem a jeho rodiči přemýšlíme ve středně a dlouhodobém horizontu," říká Matxin.   

"Chceme, aby se postupně propracoval do týmu WroldTour. Ještě se rozhodneme, kde stráví první rok, jestli to bude na kontinentální, nebo profesionální úrovni."

"Byl s námi na zimním soustředění a letos už závodil na kole, které jsme mu dali, takže už mu pomáháme. Loni měl skvělou sezónu a dokázal to zopakovat i letos na začátku roku. Chceme mu dát čas a prostor, aby se vyvinul jako závodník a osobnost. Jeho prioritou je užívat si kolo. Pracujeme v pětiletém výhledu a je součástí dlouhodobého projektu, který v UAE Emirates budujeme."

Juana Ayusa provází pověst kontroverzní osobnosti, ale vedení týmu působí sebejistě a nechce o výjimečně talentovaného cyklistu přijít. "Zatím jsem všestranný, ale myslím, že v budoucnu budu hlavně vrchař. S týmem jsem se poprvé spojil v polovině loňské sezóny, víc jsem se s týmem seznámil loni na soustředění. Zjistil jsem, jak funguje. Udělal na mě dojem, profesionalitou i přátelstvím mezi jezdci. Rozhodl jsem se pro UAE, protože jejich mentalita je stejná, jako ta moje. Jsem velmi ambiciózní a mám silnou pracovní morálku. Tým je docela nový, ale každý rok se zlepšuje. Nepochybuji, že se brzo stane nejlepší WorldTour sestavou," přidal své dojmy také sám Juan Ayuso.