Lennard Kämna (BORA - hansgrohe) se o etapove vítězství pokoušel už několikrát v příběhu letošního ročníku Tour de France, ale vyšlo mu to až v 16. etapě. Mladý Němec byl nejlepší z početného úniku. V posledním stoupání Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte se Kämna jako jediný udržel opakovaně útočícího Richarda Carapaze (Ineos Grenadiers).

Nedaleko před vrcholem zrychlil sám Kämna a utrhl Carapaze. Získal deset vrchařských bodů, ale o ty mu nešlo, myslel pouze na etapu. Carapaz se k němu už nedokázal vrátit a v mírně klesavém profilu na německého tempaře vůbec nestačil. Kämna do cíle dorazil s náskokem 1:27 před Carapazem. Třetí Sebastien Reichenbach (Groupama - FDJ) ztratil 1:56.

Pro Kämnu je to teprve druhé profesionální vítězství kariéry po triumfu v horské etapě Critérium du Dauphiné minulý měsíc. 

Sagan nebodoval

Závodníci svedli těžký souboj o únik na začátku etapy. Útočili především jezdci Ineosu, ale aktivní byl samozřejmě i Peter Sagan (BORA - hansgrohe), kterému šlo o body z rychlostní prémie na 45. kilometru za první vrchařskou prémií. Ale do úniku se nedostal a na prémii nebodoval, takže rozdíl mezi ním a Samem Bennettem (Deceuninck - Quick-Step) zůstal na 45 bodech. 

Rolland útočí na puntíkovaný trikot 

Čtyři horské prémie byly lákadlem pro jezdce z ambicemi na vítězství ve vrchařské soutěži. A opravdu se jednoho závodníkovi podařilo opakovaně bodovat. Přesto dres v cíli nepřevzal. Pierre Rolland (BB Hotels - Vital Concept) má po dnešní etapě 36 bodů, ale stejný počet bodů má také Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) a trikot mu patří i nadále. 

Pogačar naznačil útok 

Lídři na celkové pořadí se šetřili před 17. etapou s cílem na náročném stoupání Col de la Loze. Jen Guillaume Martin (Cofidis) se pokusil zvrátit nepříznivý vývoj své Tour, k ničemu to však nevedlo a uniknout nedokázal. V posledních dvou kilometrech se do popředí dostal Tadej Pogačar (UAe Emirates) a zkusil zrychlit, ale dojezd nebyl dostatečně těžký nikomu neujel. Pouze Tom Dumoulin (Jumbo - Visma) ztratil 7 sekund a Nairo Quintana (Arkéa - Samsic) 35 sekund. 

Jinak nadále vede Primož Roglič (Jumbo - Visma) s náskokem 40 sekund před Pogačarem.