Byl to opravdu velmi špatný rok. Tým Katusha - Alpecin už dávno není tak bohatým celkem, jakým býval v minulosti, přesto jsou výsledky daleko za očekáváním a za finančními možnostmi. Tým vyhrál pouze pět závodů za celou dlouhou sezónu. Nejméně ze všech týmu WorldTour. 

Vedení týmu přitom doufalo ve velké navýšení počtu vítězství, protože přišel Marcel Kittel, jeden z nejlepších spurterů světa a nejlepší sprinter loňské Tour de France. Jenomže Kittel se nedokázal sžít s novými týmovými kolegy a nedokázal využít jejich práce při rozjíždění spurtů. Také se zhoršil výkonnostně a vyhrál jen dvě etapy Tirreno - Adriatico. Přesto to byla dvě největší vítězství celého týmu, takže jediným viníkem špatné sezóny rozhodně není. 

Kittel se poté už jen zhoršoval. Ve spurtech se často propadal pelotonem a málokdy zasáhl do boje o vítězství. Velmi špatné výsledky měl na Kolem Kalifornie a Kolem Slovinska, přesto dostal příležitost na Tour de France, protože tým nikoho jiného na jeho pozici jednoduše neměl. V první etapě dojel třetí, ale vítězství nezískal a překročil časový limit v 11. etapě a musel vzdát.

Sezónu ukončil už v srpnu, když předčasně opustil domácí závod Deutschland Tour. Smlouvu má i na příští rok, tudíž zůstává, ale bude se muset hodně zlepšit, jinak už dobrou smlouvu nezíská.  

Katusha jiného dobrého sprintera neměla a taky proto bylo triumfů tak málo. Jenže neměla ani solidního klasikáře a další špatný rok prožil také Tony Martin, který vyhrál jedinou časovku - domácí šampionát. 

Nedařilo se v únicích, ani v kratších etapových závodech, Simon Špilak, specialista na týdenní etapáky, byl letos téměř neviditelný. A moc se nepředvedl ani Ilnur Zakarin, lídr na celkové pořadí na třítýdenních závodech. Deváté místo na Tour de France patří k nejlepším výsledkům týmu, ale k pódiu měl velmi daleko. A na španělské Vueltě už byl unavený a skončil dvacátý. Opakovaně vyrážel do úniku a snažil se vyhrát etapu, ale marně.  

Bylo nutné udělat změny v sestavě a Katusha se vydala cestou zúžení kádru. Odešlo osm závodníků, šest přišlo a základní sestava týmu bez stážistů se tak zmenšila z 26 na 24 členy. Nejdůležitějším oslabením je odchod Tonyho Martina do nizozemského Jumba, ale na výsledky týmu to bude mít jen malý vliv. Za dva roky v Katusha - Alpecin vyhrál Martin pouze tři závody, etapu Kolem Valencie a dva německé šampionáty v časovce. 

Ostatní závodníci na odchodu si angažmá ve WorldTour nenašli. Robert Kišerlovski ukončil kariéru, Maxim Bělkov tým zatím nesehnal, Tiago Machado jde do kontinentálního týmu Sporting - Tavira, Baptiste Planckaert se vrací do WB Aqua Protect Veranclassic, Maurits Lammertink bude jezdit za Roompot - Charles, Kolumbijec Jhonatan Restrepo se vrací domů do Manzana - Postobon a Marco Mathis posílí Cofidis. Jednoduše vzato o závodníky Katusha - Alpecin příliš velký zájem nebyl. 

Dramatické posílení týmu se nekoná. Žádný velký lídr nepříchází, tým se bude stále spoléhat na Kittela a Zakarina a doufat v jejich zlepšení. Veterán Dani Navarro se po několika letech v Cofidisu vrací do WorldTour a jeho úkolem bude pomáhat Zakarinovi v horách a bojovat v dlouhých únicích. „Udělá skupinu podporující Ilnura Zakarina silnější. Má spoustu zkušeností a většinu kariéry jezdil pro velké závodníky, například pro Alberta Contadora. Je na tom stále velmi dobře, skončil desátý na Dauphiné a druhý na La Route d'Occitanie. Ale nebude jen pracovat pro Ilnura, v některých závodech v horách bude mít příležitost jet na sebe," řekl k Navarrovi José Azevedo, manažer týmu.  

Belgičan Jens Debusschere se soustředí na klasiky na kostkách, ale také na hromadné dojezdy. „Jense jsme podepsali, protože dokáže zajet dobrý výsledek na belgických klasikách. Dokáže se dostat do první desítky. I když máme několik dobrých klasikářů, chtěli jsme tuto skupinu trochu posílit o někoho zkušeného. Navíc je i rychlý, takže bude i jedním ze spurterů a může rozjíždět spurty Marcelu Kittelovi, stejně jako to dělal v Lottu pro Andrého Greipela," dodává Azevedo. 

Z LottoNL Jumbo přichází Enrico Battaglin, klasikář a specialista na etapy italského Gira. „Dokáže vyhrávat závody, to dokázal už několikrát. Naposledy na Giru. Je dobrým vrchařem a v některých etapách může být dobrým pomocníkem pro naše lídry. Zejména ve středně těžkých kopcích. V kalendáři je spousta závodů, které mu sedí. Etapáky i klasiky, například Amstel Gold Race," popsal nového člena týmu José Azevedo, který sám býval špičkovým domestikem Lance Armstronga. 

Dalšími nováčky jsou Portugalec Ruben Guerreiro z WorldTour týmu Trek - Segafredo, Brit Andrew Tanfield z kontinentálního týmu Canyon - Eisberg a Rus Dmitrij Strachov, který strávil konec letošní sezóny na stáži v Katusha - Alpecin.    

Foto Sirotti