Letošní Giro d´Italia bylo velmi dobře obsazené, poprvé vyhrál Chris Froome a navštívil také oficiální prezentaci dalšího ročníku. A nevyloučil možný návrat do Itálie, ačkoliv jeho hlavním cílem bude Tour de France. „Vítězství na Giru bude pro mě vždy velmi důležité, protože jsem nikdy předtím nevyhrál tak dramatickým způsobem a cítil jsem podporu od italských tifosi z celé země. Příští ročník se mi moc líbí, vyhrát může jenom kompletní závodník. Je to vyrovnaná trasa s horami i časovkami. Bude potřeba mít dobře sehraný tým. Etapa přes Gaviu a Mortirolo je monstrum. Je po volném dni a ukážou se v ní praví šampióni," řekl Froome po skončení prezentace. 

Zatím není jasné, kdo bude lídrem týmu Sky na Giru, ale možnosti jsou pravděpodobně tři. Může se vrátit Froome, ale pravděpodobnost není velká. Start nevyloučil ani vítěz Tour Geraint Thomas, který řekl, že má s Girem nevyřízené účty. Pokud nebude cítit podporu týmu ve snaze opět vyhrát Tour, možná se radši soustředí na Giro. Pokud nepojede ani jeden z nich, mohl by být lídrem Egan Bernal, jemuž by měly dlouhé kopce a težké časovky vyhovovat. 

Hned po skončení španělské Vuelty Simon Yates oznámil, že jeho příštím cílem je Giro d´Italia. Britský vrchař byl blízko vítězství už letos, ale došly mu v posledním týdnu síly. Z chyb se poučil a bez problémů vyhrál Vueltu. S novým sebevědomím bude velkým favoritem. Yates není příliš dobrý časovkář, ale všechny tři jsou těžké a se stoupáními, nemusí se jich proto moc obávat. Přesto pro něj není trasa příštího ročníku ideální. Yates má v oblibě klasikářské dojezdy etap do strmých a krátkých stoupání. Dokáže je vyhrávat a sbírat vteřiny do celkového pořadí. Těch ale příští rok moc nebude, zato bude hned několik etap velmi dlouhých a ve vysokých horách.

Mauro Vegni, ředitel Gira, věří v kvalitní startovní pole. Počítá se startem Vincenza Nibaliho a Fabia Arua a přál by si na startu i Petra Sagana. Tomu se moc nelíbí úvodní časovka na kopec San Luca v Boloni, radši by etapu s hromadným startem, kterou by mohl vyhrát a hned obléknout růžový dres. Je tedy možné, že debut Petra Sagana na Giru se odloží na rok 2020. 

„Bude to jeden z nejtěžších ročníků v posledních letech s 46 500 metry převýšení a třemi těžkými časovkami. Bude to technicky velmi náročný závod a myslím, že se rozhodne až v poslední časovce do Verony", dodal Vegni. 

Závod je celkem jasně rozdělen na dvě části. První část je docela snadná, bez velkých horských etap a náročných zvlněných etap. Ve druhé části na závodníky čeká vrchařský festival s dlouhými etapami v horách. Mimořádně náročná bude královská etapa přes Gaviu a Mortirolo s 5700 metry převyšení na 226 kilometrech. Těžké budou i dojezdy na Courmayer, Monte Avena a Lago Serrú. A také falešná Lombardie s 237 kilometry a dojezdem kopírujícím klasiku padajícího listí. 

Závodníci zatím nechtějí oznamovat, kam se příští rok vydají, ale více časovek by mohlo nalákat specialisty na chronometr. Tom Dumoulin a Primož Roglič budou zvažovat, co je pro ně nejlepší. Stejně jako Geraint Thomas. Richie Porte má nejspíš jasno, zajímá ho jen Tour de France a na Tour se určitě vrátí i Romain Bardet, Nairo Quintana a Thibaut Pinot. Nyní se zdá, že na Giro mnoho závodníků nezbude, ale vše se vyjasní postupem času. 

Jasno nemá dokonce ani italský mistr Elia Viviani, nejlepší sprinter letošního ročníku a vítěz bodovací soutěže. Po odchodu Fernanda Gavirii je Viviani jedničkou týmu Deceuninck - QuickStep a láká ho start na Tour. Možná pojede oba závody. 

„Jsem italský mistr a Giro končí ve Veroně, vypadá to jako sen! Vypadá to, že sprintů může být až šest, pojedu na obhlídku etap, ale asi to tak bude a zdá se, že to je pro mě ideální počet. Letos jsem vyhrál čtyři a dvakrát byl druhý. Poslední týden bude extrémně težký, ale dojíždí se do Verony, kde bydlím a chci dokončit. Zatím jsem s týmem neřešil, zda se budu snažit vyhrát bodovací soutěž. Bude těžké vylepšit letošní výsledky, ale budu se snažit," řekl Viviani, který byl také přítomen na prezentaci.

Pro Vivianiho a jeho tým bude důležitý také start Tour v Bruselu. Grand Départ v Belgii je pro belgickou sestavu hodně prestižní a je možné obléknout žlutý trikot. Viviani proto neví, kde všude se objeví, sezónu by však měl zahájit už v lednu na Tour Down Under v Austrálii.   

A co zbylí sprinteři? Pro většinu je prestižnější Tour de France, ale pravděpodobný je start Sama Bennetta, letošního vítěze třech etap. Gaviria, Sagan, Greonewegen, Démare, Kittel, Greipel, Ewan a další preferují Tour. Ale je možné, že někdo překvapí a zkusí Giro. 

Foto Sirotti