Nakonec se ve Fayetteville utkalo sedm týmů po čtyřech závodnících. Osobně jsem neměl vysoká očekávání a proto mě překvapilo, jaký zábavný chaos z toho byl. Ale byla to v podstatě exhibice. Nic víc. Pořadatelé nařídili, že musí startovat čtyři jezdci, dvě ženy a dva muži, vždy jeden z elite nebo do 23 let a druhý z U23 nebo junior, ale neurčili, v jakém úseku má kdo startovat, takže v jakémkoliv z okruhů proti sobě mohli nastoupit elitní muži a juniorky, elitní ženy a muži U23 a tak dále. 

Takže když Belgičané do prvního okruhu nasadili elitního závodníka Daana Soeteho, zajel absolutně nejrychlejší čas celého závodu a Belgičané vedli s poměrně velkým náskokem. Čech Matyáš Fiala ztrácel 25 sekund, ale zatímco ostatní celky nasadily do druhého okruhu ženy, Češi vyrukovali s Michaelem Borošem a náš nejlepší krosař byl samozřejmě během malé chvíle ve vedení a kdyby neměl technické problémy, najel by mnohem větší náskok.

Osobně nevěřím, že na příštím šampionátu nebude nasazování závodníků do jednotlivých úseků nějak omezeno, protože to působilo chaoticky, ale díky tomu to bylo vlastně zajímavé a napínavé. Vždyť při poslední předávce jsme ještě vedli, ale v cíli jsme byli předposlední, protože do posledního úseku jsme nasadili ženu. Míchání kategorií tento závod výrazně opepřilo. Ale proč se takový závod vůbec koná? Ze sportovního pohledu nepřináší nic. Diváci se chvíli zabaví, ale o vítězích se mluvit nebude. Štafeta opravdové hvězdy nezajímá a nikdo si o Italech nemyslí, že jsou mistry světa. Nemá to žádnou prestiž a trochu to snižuje důstojnost šampionátu.

Proč se vůbec UCI snaží vymýšlet nové závody a disciplíny? A netýká se to jen cyklokrosu, tato štafeta byla skvělá v porovnání s míchanou časovkou družstev na silničním mistrovství světa To je tak absurdní koncept, až to bolí. Silniční šampionát přitahuje víc pozornosti, takže se o časovkách družstev mluví a píše víc. Ale kombinovat dva tříčlenné týmy mužů a žen v jednom závodě je opravdu zbytečné. Kombinované časovky družstev a cyklokrosové štafety mají jedno společné, jezdí se jen na mistrovství. Proč se jezdí světový šampionát v typu závodu, který ve skutečnosti neexistuje a jezdí se jen jednou ročně, na šampionátu?

UCI se snaží do programu mistrovství světa vkládat nové závody a moc to nefunguje. Možná bude lepší pořádat pouze šampionáty v závodech, které už existují.