„Bylo to opravdu ostrý, neznali jsme trať, na špici rozjeli terezín hodně brzy a my jsme s tím nepočítali. Na nejlepší jsme neměli, ale oni už mají dva nebo tři závody za sebou. Věřím, že se to srovná. Určitě jsme moc rádi, že jsme tu změnu udělali, pořadatelsky i výkonnostně jsme byli úplně někde jinde než v Chorvatsku, kam jsme jezdili mnoho let,“ hodnotil sportovní ředitel týmu Vladimír Vávra.

Organizátoři touží vrátit nizozemský fríský region na cyklistickou mapu a tak připravili sérii 11 závodů, kopírujících zdejší velmi populární rychlobruslařskou túru. Závod přenášela státní televize, podél trati fandilo mnoho lidí. Na startu se objevilo 25 týmů včetně rezervních výběrů Jumbo-Visma, jehož přední borci ovládli první etapu Paříž-Nice, nebo DSM. V závěru ve tříčlenné skupince nastoupil 29letý Elmar Reinders z Riwal Cycling teamu. Za ním si druhé místo vybojoval Mick van Dijke z Jumbo/Visma a třetí skončil Timo de Jong z VolkerWessels. 

V roztrhaném poli dojel z jezdců Elkov-Kasper nejlíp Matěj Zahálka 27. ve skupince se ztrátou 3:50. „Bylo to hodně rychlé na první závod a ještě k tomu dvoukilo. Už někde na třicátém se to rozdělilo na tři větší skupiny a celý den jsme se naháněli. My jsme čekali, že podobný průběh přijde později a pak jsme už jenom hasili,“ popsal vývoj. 

„Všichni cítíme, že nám ještě chybí po zimě závodní intenzita. Ale na to, jaká to byla úroveň, tak to nebylo špatný, jsem docela spokojený. Jen jsme nestihli vyzkoušet nějakou týmovou spolupráci s novými kluky. Ve druhé půlce to chvíli vypadalo se, že bychom se proti větru mohli dotáhnout, snažili jsme se s Ťoupalíkama tahat, ale už marně,“ dodal.

Pak v cíli 42. Jakub Ťoupalík měl odstup 5:19 na vítěze, 58. Adam Ťoupalík a 63. Jan Bárta 5:40. Další tři nedokončili. Daniel Babor a Filip Řeha ochutnali po pádech dlažbu. Jakub Otruba zůstal ve třetí skupině čtyři minuty za druhou a rozhodčí je kvůli omezené dopravě při vjezdu do města odvolali. Vzhledem k místu si však museli skoro celou trať k cíli sami dojet… 

„Ze začátku jsem měl trošku nervy, všechno tady bylo nové,“ říkal ještě Babor, bývalý juniorský mistr světa a evropský medailista (i ve 23) v dráhovém scratchi, po své závodní premiéře v novém dresu. Přešel sem jako odchovanec pražského Kova po čtyřech letech z Prostějova. „Po startu se mi jelo super, uhasil jsem jednu akci, když se to dělilo, sám jsem si pak doskočil skupinku přede mnou. Výkon by tam byl, to jsem rád. Pak mě trošku potrápil přesmykač, procedil jsem se dozadu a zrovna se to rozjelo na terezín. V klidným místě jsem si strčil ruku do kapsy, že se najím a přede mnou někomu vylítnul na zem bidon a já šel přes řídítka. Spadl jsem na dlaň, bolí mě celá ruka, ale snad to bude v pohodě,“ hlásil z čekárny na rentgenu.

Závodní sestava se vrátila domů do Hradce Králové a o víkendu ji čeká znovu cesta do Nizozemska na  Dorpenomloop v Rucphenu, místě, kde se jel v této zimě světový pohár v cyklokrosu. Tady se chystá celkem 186 km v už tradičním podniku, který má 45letou historii. „Pojede se na okruzích, to bude zase něco jiného, kluci se tam budou jinak a líp orientovat,“ očekává šéf týmu Vávra. „Určitě to pro nás bude v místě, kde jsme poprvé, na okruzích lepší,“ potvrzuje Zahálka. Na start zbrojí třeba kontinentální formace Groupama-FDJ, Bingoal Pauwels, Lotto/Soudal 23, Leopard/Trek, opět rezerva DSM, polský HRE Mazowste Serce a další.