Roman Kreuziger je jednou z hlavních posil jihoafrického celku. Dimension Data prochází velkou obměnou, kromě devíti nových závodníků je nový i dodavatel kol BMC a další partneři a sponzoři. V Kapském městě se uskutečnilo první setkání celého týmu, nešlo o tradiční tréninkové soustředění, ačkoliv i na kolo se závodníci dostali: „Strávili jsme tam dobrý týden na kole, i na novém materiálu, takže jsem spokojený, že jsem mohl začít v teplém počasí a poznat nové lidi. Ze závodníků jsme tam byli všichni, sešlo se nás 27, abychom stmelili partu. Měli jsme hodně náročný program, od mítinků, přes závodní program a všechny porady a lékařská vyšetření, abychom mohli sezónu začít," řekl Kreuziger po návratu domů. 

„Díky tomu, že tam bylo excelentní počasí, kolem 25 stupňů, tak jsme mohli začít jezdit na kole, každý den jsme si našli čas na dvě až tři hodiny. Moc se mi tam líbilo. Nedělali jsme žádné teambuildingové aktivity, na to nebyl čas, ale jedno odpoledne jsme měli s Qhubekou charitativní akci v Khayletischi, což je takové obrovské město z chatrčí pro dva a půl milionu lidí. Kousek odtud je škola a tam jsme předali kola dětem. Cesta do školy se jim díky tomu zkrátí z několika hodin na půl až třičtvrtě hodiny a získají tak víc času, třeba na hraní," dodává nejúspěšnější český cyklista. 

Dimension Data už skoro tři roky patří k týmům WorldTour, ale nyní přichází velké změny. Letos se týmu příliš nedařilo, vyhrál jen sedm závodů a pouze dva na úrovni WorldTour. Velké cíle nevyšly, Tour de France skončila bez etapového vítězství, také klasiky nebyly úspěšné a v celkovém pořadí etapových závodů chyběli jezdci Dimension Data na předních místech. Ani dvě etapová vítězství Bena Kinga na Vueltě to nemohly zachránit.   

Bylo potřeba získat nové závodníky a zejména nové lídry. V týmu zůstavají současné opory Mark Cavendish, Edvald Boasson Hagen, Louis Meintjes a Ben King, ale přichází několik nových lídrů. Především špičkový klasikář Michael Valgren, letošní vítěz Omloop Het Nieuwsblad a Amstel Gold Race. Valgren bude jedničkou týmu na kostkách i na Amstelu. Navíc umí vyhrávat etapy na velkých závodech a bude i platným pomocníkem. 

Tým angažoval tři nejlepší závodníky letošního Amstel Gold Race, kromě Valgrena také druhého Kreuzigera a třetího Itala Enrica Gasparotta, který opouští Bahrain Merida. Tito tři se budou dělit o pozici lídra na Amstelu (všichni už vyhráli, Gasparotto dokonce dvakrát), ale na Valonském šípu a především na Lutych - Bastogne - Lutych by měl být jedničkou Roman Kreuziger. 

Tým dále posílí italský sprinter Giacomo Nizzolo (Trek - Segafredo), zkušený dánský tempař Lars Bak (Lotto Soudal), švýcarský domestik Danilo Wyss (BMC) a mladí závodníci, Švýcar Gino Mäder, Jihoafričan Stefan De Bod a Nor Rasmus Tiller. 

Kreuzigerovi se v novém týmu líbí už od prvního setkání: „Atmosféra v týmu je hodně rodinná. Ta parta se hodně stmelila, na to, že jsme se neznali. Hodně se toho změnilo i pro kluky, kteří už tam jezdili, protože se mění spousta partnerů." 

Roman Kreuziger po třinácti letech mezi profesionály už dobře ví, které závody mu vyhovují a které ne a podle toho plánuje program. Prvním vrcholem by měly být ardenské klasiky. Italské Giro vynechá kvůli alergiím, které ho v tomto období postihují a zaměří se na Tour de France. 

Na Tour by měl mít možnost jet na vlastní výsledek, ačkoliv je v týmu i další specialista na celkové pořadí, Jihoafričan Louis Meintjes, který se na ni taky chystá. „Bude to určitě zajímavá Tour s cyklistickou atmosférou, protože start bude v Belgii a bude tam spousta fanoušků. První etapa bude hodně nervózní, po ní následuje důležitá týmová časovka a asi by bylo dobré mít v týmu nějakého sprintera, který by dojel v první etapě vepředu, abychom startovali mezi posledními a znali mezičasy," říká Roman Kreziger k nedávno představené trati. 

„Rozhodovat bude pět etap s horskými dojezdy. Ale nepodceňoval bych ani etapy v pohoří Jura, které jsou nepředvídatelné a budou hodně těžké. Tour je nastavená pro Romaina Bardeta a Thibauta Pinota, protože je tam opravdu málo časovek. Čeká nás hodně přejezdů přes vysoké průsmyky, které také nebývají zvykem. Trať se mi líbí a těším se na ni."

Po odpočinku už se začíná připravovat na novou sezónu, první kilometry objel v Jihoafrické republice, následovat budou další, už objemnější soustředění: „Pojedu do Itálie, abych mohl začít trénovat v Evropě předtím, než poletím na Kanáry."

Foto Sirotti a Roman Kreuziger