Michal Kwiatkowski patří k nejlepším cyklistům světa a patří také k nejvšestrannějším cyklistům světa. Mistr světa z roku 2014 je sice primárně klasikářem, ale loni se mu nečekaně dobře vedlo i na etapových závodech. Vyhrál hned tři - Kolem Algarve, Tirreno - Adriatico a Kolem Polska. 

Vítězství na etapových závodech nebyly mým hlavním cílem, ale bylo skvělé dosáhnout tak velkých výsledků a vyhrát poprvé pro tým Sky Tirreno - Adriatico a Kolem Polska. Jsem velmi hrdý. Vyhrát v Polsku etapu, potom druhou etapu ve žlutém dresu a nakonec celkové pořadí byl úžasný zážitek a myslím, že lidem doma se to líbilo. Je pěkné mít konečně tohle vítězství," řekl Kwiatkowski pro webové stránky týmu Sky. 

Kwiatkowski v létě opět plnil roli stěžejního domestika na Tour de France a snaha měla správný výsledek, Geraint Thomas vyhrál a Chris Froome skončil třetí. Následovalo vítězství v Polsku a poté start na Vueltě, kde dostal prostor jet na svůj vlastní výsledek, ale v popředí celkového pořadí se neudržel: Bylo správné zkusit jet na celkové pořadí na Vueltě a snažit se i o etapy. Byla to moje druhá Grand Tour v sezóně a nebylo to snadné. Zkusil jsem to, dal do toho všechno a vezl jsem dres lídra pár dní. Ale bylo opravdu těžké udržet formu. Je to velká výzva zůstat tak dlouho na vysoké úrovni a ta zkušenost mi už zůstane do konce kariéry a můžu ji použít v budoucnu."

Kwiatkowski nasbíral za celý rok spoustu závodních dní, celkem 91 a více měl jen Gorka Izagirre (92). To chce letos změnit, závodit začne až v únoru na UAE Tour: Poté asi pojedu Paříž - Nice a Kolem Baskicka. Mým hlavním cílem v první části sezóny jsou ardenské klasiky. Doufám, že budu mezi nejlepšími závodníky bojovat o vítězství na Lutych - Bastogne - Lutych."

Kwiatkowskému se od roku 2015 vyhýbají vítězství na třech ardenských klasikách. Ale několikrát byl blízko. V roce 2015 vyhrál v dresu mistra Amstel Gold Race, o rok později na nejlepší nestačil a v roce 2017 byl druhý za Philippem Gilbertem na Amstelu a třetí na Lutychu za Alejandrem Valverdem a Danem Martinem. Loni byl unavený a do popředí nezasáhl. 

Letos pořadatelé Lutychu připravili nový dojezd závodu bez cílového stoupání v Ansu a slibují si od toho otevřenější styl závodění favoritů. Závod je hlavním jarním cílem i pro mistra světa Alejandra Valverdeho a Juliana Alaphilippa a poprvé přijede i Peter Sagan.  

V druhé části sezóny se zaměří na Tour de France a motivují ho i další jednorázové závody a Mistrovství světa: Na konci sezóny bych chtěl pro změnu jet nějaké klasiky. Možná pojedu do Kanady (na GP Quebec a GP Montreal) a rád bych byl v nejlepší kondici na Kolem Lombardie a Mistrovství světa v Yorkshiru."

Světový šampionát má skoro 300 kilometrů a chci být v nejlepší formě, abych mohl jet o titul. Bude to těžký závod a počasí v této části části Anglie může hrát velkou roli. Jednou z možností přípravy je startovat na Kolem Yorkshiru, ale je to brzo po ardenských klasikách a chci být čerstvý na Tour de France. Záleží na tom, jak se mi závod bude hodit do jarního programu," dodal Kwiatkowski k závodu, který je sice považován za vhodný pro klasikáře, ale celý závěr je rovinatý a těžko předvídat, jak náročný bude. Chystají se na něj klasikáři i sprinteři.

Foto Sirotti