loading...

Deceuninck - Quick-Step vyhrál v posledních dvou letech dohromady 141 vítězství, 73 v roce 2018 a 68 triumfů v loňském roce. Vyhrál několik monumentálních klasik, spoustu etap na Grand Tours a další menší závody. Patricku Lefeverovi se podařilo vytvořit vítězného ducha a talentovaní závodníci se chtějí stát členy belgické sestavy, i když zde v některých případech nedostanou nejvíce peněz. 

Lefevere pracuje s omezeným rozpočtem, který sice není malý, patří k těm lepším, ale v porovnání s Ineosem je rozhodně mnohem menší. Zkušenému manažerovi se dlouhodobě daří nahrazovat nejlepší a nejdražší závodníky. Rozloučil se s Markem Cavendishem, kterého nahradil Marcel Kittel. Když Němec odešel za lepšími penězi do Katushe, přišel Elia Viviani a nahradil Kittela na pozici sprinterské jedničky. Lefevere zvládl také odchod Fernanda Gavirii, místo něj vítězí mladíci Fabio Jakobsen a Álvaro Hodeg. Po dvou letech skončil i Viviani, ale Lefevere ho bez problému nahradil Samem Bennettem. 

Na sprinterech stojí většina úspěchu týmu. Většinu vítězství sbírají specialisté na hromadné dojezdy, to platí v cyklistice obecně. Velkou prestiž týmu ale dělají hlavně klasikáři. Lefeverovi se podařilo udržet Juliana Alaphilippa, ale vítězi Sanrema musel hodně přidat. Philippu Gilbertovi nabídl pouze jednoletou smlouvu, jak to má u starších závodníků ve zvyku. Vítěz Paříž - Roubaix si proto vybral konkurenční nabídku Lotto Soudal na tři roky. 

To znamená, že Deceuninck - Quick-Step sice má špičkového jezce na kopcovité jednorázovky, ale na dlážděné klasiky jasný lídr chybí. Zdeněk Štybar, Yves Lampaert, Kasper Asgreen a Bob Jungels jsou kvalitní klasikáři, ale dlážděný monument ještě nikdo z nich nevyhrál. Nebude snadné nahradit zkušenosti a vítězného ducha Philippa Gilberta. Julian Alaphilippe bude mít velkou zodpovědnost za výsledky.

"Rozloučili jsme se s několika závodníky, kteří byli důležitou součástí našeho úspěchu v posledních letech a přivítali jsme nové členy rodiny, jedenáct nových členů, abych byl přesný. Není to nic nového, tak to v cyklistice a ve sportu chodí. Ale jsem si jistý, že máme správnou kombinaci zkušených jezdců, kteří převezmou zodpovědnost a pokusí se naplnit velká očekávání a mladých, nadějných závodníků, kteří udělají několik kroků kupředu a pomůžou týmu," uvádí Patrick Lefevere.

 

Mezi mladé a nadějné patří také Remco Evenepoel, ale ten může být už letos největší oporou a nejúspěšnějším závodníkem. Brzy dvacetiletý Evenepoel má před sebou jasné cíle, chce uspět na Olympijských hrách a Mistrovství světa v časovkách i silničních závodech a poprvé vyzkouší monumentální klasiky Lutych - Bastogne - Lutych a Kolem Lombardie. Kdyby jednu z nich vyhrál, už by se asi nikdo nedivil. Favoritem je i na Hrách a světovém šampionátu.

"Od založení týmu jsme získali skoro 750 vítězství, ale nechceme přestat a chceme víc. Vstupujeme do osmnácté sezóny, což je podobný úspěch jako počet vítězství, které jsme od roku 2003 získali, a připravujeme se na novou kapitolu. Snad bude stejně úspěšná," dodává Lefevere a možná naráží na Evenepoela, kterého brzy čekají velká vítězství i v celkovém pořadí Grand Tours.