Jsem vděčný, ze zrovna před hodinou jsem po dlouhé době porušil svoje dvouleté informační embargo. Už jsem si říkal, že by to asi chtělo, dva roky jsou dlouhá doba a to mezidobí nebylo a stále není úplně jednoduché. Takže i já osobně se někam posouvám a jsem za to opravdu rád, uvedl na začátku.

Pro Czech Tour je Leopold König další velkou osobností v čele. Dříve byl ředitelem například Ján Svorada. Máme ojedinělou platformu, můžeme těžit ze dvou výjimečných sportovních událostí na území České republiky a oba závody mají světový charakter. Závod míru do 23 let se může zdát druhořadý, ale opak je pravdou. Když se podíváme na všechny hvězdy na startu, které následně postupují do týmů WorldTour a hýbou cyklistickým světem. A hlavně značka Závodu míru je pořád populární a s obrovským potenciálem. Můžeme ji ještě více rozvinout.

Bývalý český profesionál a jezdec první desítky na všech závodech Grand Tours má s Czech Tour dlouhodobé zkušenosti, dvakrát závod vyhrál a má k němu blízko. I proto kývl na nabídku dělat ředitele Czech Tour a Závodu míru. Jak se k nové práci dostal? Nejdřív musíte vyhrát první ročník, pak čtvrtý a pak etapu v šestém ročníku. Pak musíte mít nějaké zdravotní problémy, přerušit kariéru a dát se zpátky do kupy a začít fungovat trochu jako normální člověk a stát se třeba ředitelem Czech Tour.

My se s panem Vašíčkem (předsedou organizačního výboru - pozn. redakce) známe strašně dlouho a celkem si důvěřujeme a pomáháme si navzájem, takže když přišla ta nabídka, byl jsem rád. Chci pomoci české cyklistice a chci prodat své zkušenosti z největších závodů na světě. Pomoci nejen závodu, ale i širší cyklistické veřejnosti."

Pomoc české cyklistice je pro Leopolda Königa hlavní úkol a důvod, proč roli ředitele obou závodů přijal a vrátil se do veřejného života. Mou vizí a mým úkolem je dostat cyklistiku k široké veřejnosti. Nejenom pasivní, ale i aktivní a hlavně ji dostat mezi děti. Protože naše úspěchy za posledních pět deset let vůbec neodpovídají malé základně, která momentálně je. V mládeži od mladších žáků až po juniory. Czech Tour může pomoci. Když české holky a kluci uvidí na našich silnicích světové hvězdy, může to pro ně být obrovská motivace s cyklistickou začít.

Podle Königa má jeho nová práce dvě roviny. Tou první je profesionální, kdy bude usilovat o pozvednutí závodu třeba i do vyšších kategorií ProSeries a WorldTour. V druhé řadě doufá i ve vliv závodu na celou českou cyklistiku. Měli bychom mít významný dopad na celou cyklistickou kulturu a měli bychom využít našeho potenciálu na zacílení na děti a na širší veřejnost.

König se stále nevzdává ani aktivní závodnické kariéry. Už dva roky nezávodí a stále se dostává z komplikovaných zdravotních obtíží, ale nadále věří na zázraky a doufá v návrat na kolo, ačkoliv naděje je jen velmi malá. Pravděpodobnost návratu do sedla závodního kola je minimální, ale podle jeho vlastních slov by mu mohla nová práce pomoci a třeba se ještě někdy na kole ukáže.