Naštěstí díky vstřícnosti firmy Techniserv IT a Roadcycling.cz mohli nepřítomní diváci sledovat závody prostřednictvím livestreamu na monitorech svých PC. A ukázalo se, že nemá cenu fňukat nad tím, jestli sledovanost bude malá nebo velká, ale prostě vykročit a snažit se přenos zpopularizovat a zlepšovat (odvysílán byl už i minulý víkend z MČR v omniu). Výsledek se dostaví! Ohlasy to potvrzují. Planeta se jede ve své večerní fázi programu hlavně jako mistrovství České republiky v eliminačním závodě, tedy vylučovačce všech kategorií. Dráhové disciplíně, která je na rozdíl od mnoha jiných divákovi dobře srozumitelná – poslední na cílové pásce má každé druhé kolo padáka, je vyloučen. Závodníci tedy ubývají a v závěrečném kole si to pak ti dva co vydrželi nejdéle, rozdají o vítězství. Jednoduché, dramatické a gradující.                                                                                                                  

Pojďme na závody, aneb jak psával populární bš (redaktor Jiří Černý pro mladší generace) - Jak šly kilometry:                                                                                                                                                    

Žákyně

Štikou v rybníce je v této kategorii a sezóně Emílie Jarošová CykloMira Racing.  Mezi holkama nejdravější závodnice. Tohle děvče nebojácně seřeže i stejně staré kluky a i na Planetě si suverénně dojela pro titul. Není divu, že už po ní hodil laso reprezentační trenér juniorského sprintu Zdeněk Nosek a nápisy Dukla Brno už jsou na dresu téhle naděje dost čitelné. Věřme, že Peňa z tohoto valounku vybrousí drahokam. Na stupně Emílii doprovodila Barbora Lepíková Cykloteam Ostrov a Monika Jeníková z Kovo Praha. Super je, že i trenéři a rodiče dětí z menších oddílů umí najít cestu na dráhu.

Mladší žáci

Závod ovládli hoši z Dukly od Petra Hejhala (všichni doufají, že to nebylo naposledy pod tímto trenérem! Ale o tom asi v jiné debatě). Dres mistra oblékl stejně jako před týdnem v omniu Michal Bradáč, druhé místo bral Nicolas Markusek z Kovo Praha. Bronzovou medaili si na krk pověsil Šimon Strakatý, který bojoval i za ségru Vendy. Ta měla víkend před Planetou na dráze pád a byla za velmi dramatických okolností převezena do nemocnice. Vendulka sice přišla o Planetu, ale je v pořádku a to je nejdůležitější! Především pak pro rodiče, kteří jsou jedněmi z mnoha obětavých planetárních pořadatelů.

Starší žáci

Matěj Vašina z Favoritu Brno porazil ve finále drobného závodníka z Kovo Praha Ondru Cibocha. Na bronz dosáhl jezdec pořádajícího týmu pražské Dukly Lukáš Hasal.

Kadetky

Veronika Jadrná ziskem titulu potvrdila správný směr dlouhodobé a systematické práce ve Sportcomplexu Břeclav. V Břeclavi prostě cyklistiku milují, mají tah a s tím se dá postavit i  velodrom. Týmu kolem Petrů Beneše a Hermana se to dá věřit. Druhé místo obsadila další z klanu Kaňkovských - Nela z olomouckého rodinného podniku Mapei Merida Kaňkovský. Takže mistr světa a její strýc Alois sice letos ukončil kariéru, ale pochodeň svítí dál. Na třetí stupínek vystoupala Elen Lazarová z Favoritu Brno. Taky už jsme to jméno kdysi zaslechli…

Kadeti

Finále kadetů ukázalo, že cyklistika a vylučovačka obzvlášť není jen o nohou, ale i o hlavě. Do tříčlenného posledního vylučování se probojovali Kryštof Král a Jan Podařil z pražské Dukly a Adam Bittman z Kovo Praha. Kryštof Král startoval čerstvě po prodělaném covidu a v boji o třetí místo zaostal za svými soupeři. Ti v tom okamžiku nevěděli ani jeden, že tam Kryštof ještě je a spurtovali o vítězství. Radoval se Janek Podařil, ale bylo to předčasné, titul se uděloval až o dvě kola později. Na vyděšené a vztekle znějící výkřiky trenérů pružněji a taktičtěji zareagoval lépe Adam Bittman a v tom správném posledním okruhu zvítězil. Krásný a poučný souboj nadvakrát. Je potřeba být furt ve střehu.

Juniorky

Po sestře Veronice, která byla zde v Motole před lety první mistryní republiky Sportcomplexu Břeclav zvítězila Anna Jaborníková, nyní už členka Dukly Brno a velmi nadějná sprinterka. Druhé místo brala k velké radosti pořadatelů a rodičů z pražské Dukly Adéla Marková a třetí Sára Kateřina Peterková příslušnice Dukly brněnské.

Junioři

Snad nejnapínavější závod večera. Na start se postavili ve svém věku už hvězdy – úřadující mistr světa v omniu Radovan Štec, úřadující mistr Evropy právě ve vylučovačce Matyáš Koblížek, oba Tufo Pardus Prostějov a úřadující mistr Evropy v bodovacím závodě Milan Kadlec z Dukly Praha. Poslední dva jmenovaní se dostali až do závěrečného spurtu a zde ukázal větší taktickou vyspělost a tah na branku Matyáš Koblížek v dresu evropského šampiona a porazil v Motole jinak velmi suverénního Milana Kadlece. Bronz bral pro Roman Kreuziger Cycling Academy Richard Kobr. Tenhle ročník juniorů je opravdu nabitý talenty, jací zde dlouho nebyli a to nejen pro dráhu, ale především pro silnici, jíž je dráha menší sestrou. Držme palce, ať tihle hoši jsou tak bombastičtí i v mužích U23 a Elite. Našlápnuto mají!

Ženy

Pro třetí místo si dojela Veronika Bartoníková Dukla Brno, závodnice která se ze sprinterky přeorientovává na vytrvalecké disciplíny. O titul si to rozdaly exmistryně v bodovačce, velezkušená mistryně světa Jarmila Machačová a Petra Ševčíková obě z Dukly Praha. V závěrečném spurtu byla lepší Petra Ševčíková a je novou mistryní republiky.

Muži

Když byli na ovále poslední čtyři muži zbývající v závodě, na nic nečekal Jan Voneš z pražské Dukly a nastoupil do samostatného úniku. Vydržel v něm až do cíle a raduje se ze svého prvního titulu v elitní kategorii. V boji o druhé místo lehce došly síly Denisu Rugovacovi z Dukly Praha, který tak bral bronz a tím pádem si pro svůj první cenný kov mezi muži a to stříbrný dojel prvoročák Štěpán Široký z Favoritu Brno.

Team sprint hobby open

Největší peckou na Planetě byl premiérový závod neoficiálního mistrovství republiky v team sprintu kategorie hobby open. Na start nejprve rozjížděk a potom finále se postavilo pět družstev, tedy patnáct mužů a dokonce jedna žena, ze tří týmů, které se zabývají amatérskou dráhou – Kovo Praha, Cyklistická dráhová akademie Tomáše Bábka a Robina Vagnera z Brna a Rafkarna IDEA. Posledně jmenovaní nakonec vystoupili na stupeň nejvyšší. Ale všichni startující nadchli halu svým entuziasmem, přístupem fanděním a radostí ze sportu! Ukazuje to, jak se dráhová cyklistika může otevřít veřejnosti a světu venku. Že má co nabídnout a bude to přijato s nadšením a obdivem.

Ale o tom a zamyšlení nad dráhovou cyklistikou, potřebností či nepotřebností nového velodromu zase v dalším článku…