Kazašská Astana výrazně obměnila kádr na příští rok, ale hlavní lídři zůstávají stejní. A stejné zůstávají i jejich cíle. Miguel Angel Lopez letos zazářil na dvou třítýdenních závodech, na italském Giru i španělské Vueltě dokončil na třetím místě celkového pořadí a spekulovalo se, zda si příští poprvé vyzkouší i Tour de France. 

Pravděpodobně ne, protože sportovní ředitel Giuseppe Martinelli nedávno deníku Gazzetta dello Sport řekl, že se Lopez pokusí vyhrát Giro ďItalia. Na italském závodě by měla být menší konkurence, než na Tour de France a přípravu na květnový závod už má Lopez vyzkoušenou. Měl by proto patřit k velkým favoritům. Navíc může Giro kombinovat s Vueltou, což mu letos vyšlo velmi dobře. 

To znamená, že pozice lídra na Tour de France je volná a nejspíš ji získá Jakob Fuglsang. Dánský cyklista s tím počítá, ačkoliv potvrdil, že rozhodnuto zatím není. Fuglsang byl lídrem Astany už letos, ale skončil až dvanáctý a byl velmi zklamaný. Dokonce pochyboval o smyslu usilování o dobrý výsledek na Tour: "Jsem v nejlepší formě v životě a stejně na soupeře nestačím. Nevím, jestli má smysl jezdit na celkové pořadí," stěžoval si v létě. Nyní ale změnil názor a ještě jednou zkusí zaútočit na konečné pódium na Tour. 

"Hodně lidí si myslí, že bych se měl zaměřit na etapy, ale já si myslím, že bych se měl ještě pokusit o celkové pořadí. Vím, je to těžké, ale už jsem jednou skončil sedmý a chci to vylepšit. Vyhrál jsem Critérium du Dauphiné a byl druhý na Kolem Švýcarska, mám na to. Když to na Tour nevyjde, soustředím se v budoucnu na kratší etapové závody," řekl v rozhovoru pro TV2.dk. 


Astana se každý rok zaměřuje na třítýdenní závody a většinou slaví velké úspěchy, ale letos se dařilo i na jednorázových závodech. Michael Valgren vyhrál Omloop Het Nieuwsblad a Amstel Gold Race. Bohužel pro Astanu odchází do Dimension Data. Další klasikář Oscar Gatto posílí BORA-hansgrohe. Valgren nebude nikým podobně dobrým nahrazen, Astana se musí soustředit na etapové závody. 

Významných posil přijde hned několik. Především jsou to bratři Ion a Gorka Izagirreové z Bahrain - Merida. Ze stejného týmu přichází i domestik a klasikář Manuele Boaro. Posilou do kopců je taky Merhawi Kudus z Dimension Data. Z druhodivizního celku Androni-Sidermec přijde všestranný Ital Davide Ballerini. 

Hned čtyři posily přijdou z kontinentální scény. Kolumbijce Hernanda Bohórqueze si vyžádal sám Miguel Angel Lopez. Rodrigo Contreras má zkušenosti s angažmá v Quick-Stepu, ale kontrakt přerušil dříve a vrátil se do Kolumbie. Nyní to podruhé zkusí ve WorldTour. Dán Jonas Gregaard Wilsly patří k mnoha velmi talentovaným severským cyklistůml. A chybět nesmí aspoň jeden mladý Kazach, tentokrát jím je Jurij Natarov. 

V týmu pokračuje Jan Hirt. Český vrchař letos pomohl ke všem úspěchům Miguelu Angelu Lopezovi a měl velkou důvěru týmu, ačkoliv měl zdravotní problémy. Hirt bude i příští rok jedním domestiků do kopců a členem podpůrného týmu Miguela Angela Lopeze. 

Foto Sirotti