Lotto Soudal patří k menším týmům ve WorldTour, opírá se především o domácí závodníky a ani rozpočet týmu není velký. Sponzoři si však přejí význam týmu zvětšit a nezaměřovat se jen na belgický trh. Lotto je belgická loterie a logicky ji zajímá jen domácí trh, ale výrobky Soudal se prodávají v mnoha zemích a také dodavatel kol Ridley chce větší zásah i na zahrančních trzích. 

Kvůli těmto snahám byl loni angažován Paul De Geyter, úspěšný agent mnoha závodníků, včetně Toma Boonena. De Geyter měl z Lotta udělat větší tým, najít případně i nové sponzory a hlavně vyhrávat velké závody a začít konkurovat Quick-Stepu. To se mu nepodařilo a už na konci této sezóny byl ze své funkce propuštěn. 

André Greipel

De Geyter nedokázal navýšit rozpočet, navíc neměl dobré vztahy s mnoha členy týmu. Nedohodl se na nové smlouvě s André Greipelem, špatné vztahy měl i s Marcem Sergeantem, hlavním sportovním ředitelem týmu. Tým hodně stál o Wouta van Aerta, ale De Geyter mu podle informací cyclingnews.com ani neposlal návrh smlouvy a van Aert se mezitím dohodl s LottoNL Jumbo.

Ani ze sportovního hlediska nebyla sezóna příliš úspěšná. 25 vítězství není málo, včetně etap na Giru a Vueltě, ale z Tour de France odjelo Lotto bez úspěchu a týmu se dlouhodobě nedaří prosadit na jarních klasikách. Tiesj Benoot vyhrál Strade Bianche a Tim Wellens Brabantský šíp, ale v monumentech a na kostkách tým spíš strádal. 

De Geyter tedy skončil a nahradil ho John Lelangue, bývalý šéf BMC a Phonaku. Lelangue dovedl tým BMC k vítězství na Tour de France 2011 s Cadelem Evansem, ale o dva roky později byl předčasně propuštěn. Pracoval také pro ASO a další pořadatele závodů.  

John Lelangue

Přichází také Kevin De Weert, bývalý profesionál a poslední tři roky trenér belgického národního týmu. De Weert bude mít na starosti sportovní část týmu, Lelangue bude hlavním manažerem. 

Mění se i kádr, ačkoliv nepříliš výrazně. Největší změnou je odchod Andrého Greipela po osmi letech a mnoha vítězstvích. Greipel byl mimořádně spolehlivým sprinterem, na Tour de France vyhrál šest let za sebou, na Giru ve třech po sobě jdoucích letech a celkem získal pro Lotto 95 triumfů. Je skutečnou legendou týmu, ale už je mu 6 let a v Lottu věděli, že jednou budou muset najít náhradu. 

A tou náhradou je Australan Caleb Ewan. Drobný sprinter byl šest let v domácím týmu Mitchelton - Scott, ale ten se začal zaměřovat na celková pořadí závodů Grand Tour a letos se Ewan na žádnou nepodíval. Letos vyhrál pouze tři závody, zatímco Greipel osm, ale v Lottu věří, že s podporou týmu toho Ewan vyhraje mnohem více. 

Caleb Ewan

Pravděpodobně pojede na Tour de France, kam se měl dostat už letos, ale Mitchelton - Scott změnil plány. Přivádí si domestika Rogera Klugeho, zkušeného dráhaře a vynikajícího rozjížděče spurtů. Pomáhat Ewanovi bude také Brit Adam Blythe a samozřejmě další závodníci, ale tým musí vytvořit novou skupinu určenou na hromadné dojezdy, protože kromě Greipela odchází i další dlouholeté opory. Marcel Sieberg jde do Bahrain Merida, Lars Bak do Dimension Data a Jens Debuscchere do Katusha Alpecin. Odchází také další sprinter Moreno Hofland, ale ten se v Lottu neprosadil a zamířil do EF - Drapac. 

Tým značně omládne. Přijdou čtyři neoprofesionálové, Belgičané Stan De Wulf a Gerben Thijssen, Dán Rasmus Byriel Iversen a Nor Carl Fredrik Hagen. A o něco zkušenější Nizozemec Brian van Goethem z Roompot - NL Loterij. 

Ostatní lídři se nemění. Na klasiky a kratší etapové závody se zaměří Tim Wellens a Tiesj Benoot. Wellensovi je pouze 27 let, ale už dlouho je oporou. Letos vyhrál etapu na Giru, Brabantský šíp a etapáky Kolem Andalusie a Kolem Valonska, stále se však nemůže prosadit na velkých klasikách. Není jasné, zda se má zaměřit na kopce, nebo kostky. Dobrý je na všech závodech, ale není nejlepší a všestrannost mu možná trochu škodí.

Podobně je na tom Tiesj Benoot. Belgičan zaujal velkým vítězstvím na Strade Bianche a překvapil čtvrtým místem na vrchařském etapáku Tirreno - Adriatico. Také osmé místo na Kolem Flander nebylo špatné, ale na nejvyšší příčky mu stále něco chybí. Jarní formu už ve zbytku sezóny nenašel, kvůli pádu musel vzdát Tour de France a na Vueltě se trápil. Závěr sezóny měl opět velmi dobrý, ale další vítězství nezískal. 

Další dva roky v týmu vydrží specialista na úniky Thomas De Gendt. Letos vyhrál dva závody, etapy na Kolem Katalánska a Kolem Romandie, ale pomyslný trůn krále úniků musel předat letos úspěšnějšímu Omaru Frailemu z Astany.  

Mezi časovkářskou špičku se dostal Victor Campenaerts. Vyhrál belgický a evropský titul a byl třetí na Mistrovství světa. Tým by ale byl radši, kdyby svou formu prodal i v časovkách na Grand Tour a dalších velkých závodech. Nadějí do budoucna je Bjorg Lambrecht, teprve 21letý vrchař, který už letos vyhrál etapu na Tour des Fjords, objel Vueltu a byl druhý na Mistrovství světa U23. Měl by být dobrý v etapových závodech v kopcích i v těžkých jednorázových závodech. 

Tým má na soupisce pro 28 závodníků: Sander Armée, Tiesj Benoot, Adam Blythe, Rasmus Byriel Iversen, Victor Campenaerts, Jasper De Buyst, Thomas De Gendt, Stan Dewulf, Caleb Ewan, Frederik Frison, Carl Fredrik Hagen, Adam Hansen, Jens Keukeleire, Roger Kluge, Bjorg Lambrecht, Nikolas Maes, Tomasz Marczynski, Rémy Mertz, Maxime Monfort, Lawrence Naesen, Gerben Thijssen, Tosh Van Der Sande, Brian van Goethem, Jelle Vanendert, Harm Vanhoucke, Jelle Wallays, Tim Wellens a Enzo Wouters.

Foto Sirotti