Marco byl především super vrchař. Od roku 1993 do roku 2003 jel celkem 16 Grand Tours a z toho polovinu nedokončil. V druhém roce své profesionální kariéry, v roce 1994, dokázal dojet na Giru 2. a na Tour 3. Stejné umístění na Tour zopakoval ještě o tři roky později. 

Vrcholem jeho kariéry byl rok 1998, kdy dokázal v jednom roce vyhrát Giro i Tour. Což se doposud podařilo sedmi cyklistům a Pantani je posledním v řadě. V následujícím roce suverénně až do předposledního dne vládl Giru, ale pak byl ze závodu odvolán pro podezření z dopingu. Jeho labutí písní pak bylo vítězství ve 12. etapě Tour de France v roce 2000, které mu „daroval“ Lance Armstrong, když spolu odjeli na Mont Ventoux. Posledním vzepětím Marca pak bylo 10. místo na Giru v roce 2003. 

V únoru 2004 byl nalezen mrtev v hotelovém pokoji. Původně se uvažovalo o sebevraždě, ale oficiální příčinou smrti bylo stanoveno předávkování kokainem. Obdobně jako u jiných předčasně zemřelých známých osobností, kteří měli milióny fanoušků po celém světě – vzpomeňme například Elvise Presleye či Jima Morrisona – se kolem jeho smrti vyrojilo mnoho spekulací. A nemají konce. 

Naposledy se v italském tisku objevila informace Pantaniho drogového dealera, který tvrdil, že Marco kokain nešňupal, ale kouřil. A také, že spolu byli domluveni, že bude mít u sebe 20 tisíc lir, které ale policie na pokoji nenašla. Takže vražda? Spekulovat můžeme donekonečna, ale nejspíš nic nového už objeveno nebude. 

Nic se nezmění ani na tom, že Pantani byl skvělý a charismatický cyklista a že takovým zůstane již navždy i přesto, že závodil v době, kdy užívání zakázaných prostředků bylo – zvláště u těch, kteří chtěli vítězit – skoro "normální". 

Jak říkají i cyklisté: Rest in peace, Marco. Cyklistika tě má navždy pod kůží.

Od roku 2006 se v oblasti města Rimini, kde byl Pantani nalezen mrtev, jezdí Memorial Marca Pantaniho, v kterém musí cyklisté opakovaně překonávat 4,5 km a 7% kopec Montevecchio, kde má Marco pamětní desku.

Loni poprvé vyhrál cyklista jiné národnosti, než italské: Lutsenko. Mezi vítězi jsou taková jména jako Bennati, Pellizotti, Viviani, Modolo, Colbrelli, Ullisi či Ballerini. I takto krajané Marca Pantiniho mu i po mnoha letech vzdávají hold!