Druhý závod ze seriálu Visegrad 4 Bicycle Race se jel v neděli jako Velká cena Slovenska. Centrem závodu se stejně jako v posledních třech letech stala Nová Baňa v centrální části Slovenska, ležící mezi Nitrou a Bánskou Bystricí.

Závodilo se na dvou okruzích, nejprve třikrát necelých 35 km s dvěma středně náročnými kopci (2-3 km, cca 6%), a poté třikrát 12,5 km na o dost náročnějším okruhu s nejnáročnějším stoupáním dne o délce 1,5 km s průměrným sklonem přes 10%.

Startovní listina nebyla úplně identická s tou sobotní z Maďarska, ale dost podobná: 22 týmů, z toho 10 kontinentálních, ostatní klubové, regionální a polský národní výběr. Z kontinentálních to byly dva slovinské Ljubljana Gusto Santic a Adria Mobil, maďarský Epronex a polský Lubelskie Perla Polski.

Nechyběly oba slovenské, vedle Dukly Bánská Bystrica nás ale víc zajímal Pierre Baguette s pěti Čechy v šestičlenné sestavě. A pak pochopitelně čtyři české ATT Investments, Elkov-Kasper, AC Sparta Praha a TUFO-Pardus Prostějov. Pokud jde o české týmy, pak tady stejně jako v Maďarsku startovaly i klubové ACS Development a Forman Energetic.

x037386a7bb7cf047e5c3651afeaac.jpg

Češi také tvořili nejpočetnější národnostní skupinu (36), za nimi se co do počtu seřadili Poláci, Slováci a Maďaři, tedy jezdci ze zemí Visegrad 4. Peloton byl ale i z tohoto hlediska hodně různorodý, celkem se na start postavili cyklisté 19 národností včetně exotických z Taiwanu či Ecuadoru.

Jelo se za velkého vedra. Úvodní tři okruhy hlavní pole početně zredukovaly, ale na ty krátké najel stále ještě hodně početný peloton. Na nich se také největší měrou rozhodovalo o konečném pořadí. Cílový okruh byl jednak hodně profilově těžký, takže se do cíle dojíždělo po jednom či jen po malých skupinkách. Ale také krátký, takže v cíli bylo klasifikováno pouze 38 závodníků, jelikož část v průběhu závodu z kola slezla a ještě větší část byla kvůli překročení časovému limitu ze závodu odvolána.

V sobotu v Maďarsku našel ve spurtu dvojice Martin Voltr (Pierre Baguette) přemožitele v Tilenu Finkštovi (Adria Mobil). Ale zatímco Slovinec byl v neděli posledním klasifikovaným, tak Martin si dojel v sólovém představení pro vítězství.

x0372acfb8588191c4bde1567bd4eb.jpg

"Naším cílem bylo přijet pod cílové kopce v redukované skupině, ale hlavně, aby nebyl žádný únik. Tady odváděli velmi dobrou práci naši čtyři prvoročáci. V závěru se o mě pak skvěle staral Tomáš Kalojíros, ostatně jako to dělá celou sezónu. Na mě už pak bylo tuhle práci dokončit. V závěru jsme zůstali na čele ve čtyřčlenné silné skupině, z níž se mi podařilo nastoupit a sólově to dojet," svěřil se s týmovou taktikou Martin Voltr. "Je to pro mě první vítězství. Radost je veliká! Po následujícím volném víkendu budeme pokračovat na dalších dvou V4."

Martin sice nevyhrál úplně poprvé, ale premiérově se tak stalo v závodě z kalendáře UCI. Výkonnostně se začal zvedat v roce 2022, ale plně se projevil až s přestupem do Pierre Baguette. Loni bylo jeho nejlepším výsledkem 4. místo v celkové klasifikaci na Okolo Malopolska. Letos byl 3. na poháru ve Velké Bíteši i na RBB Tour, 3. byl i v bodovací soutěži na Okolo Maďarska (2.Pro) a 4. ve vrchařské na Okolo Malopolska. V prvním závodu V4 se už vítězství dotknul, aby se ho konečně v neděli na Slovensku dočkal.

Když mluví o silné čtyřce, má na mysli 2. v pořadí Byrona Muntona z Epronexu, jihoafrického šampiona v časovce z roku 2022 či 8. z Oberösterreich Rundfahrt z téhož roku, 3. Barnabáse Peáka, maďarského cyklistu, který po čtyřech letech strávených ve WorldTeams letos zakotvil v Adria Mobil, a také 4. Australana Dylana Hopkinse, který už pátým rokem jezdí v Lubljana Gusto Santic a k jehož největších úspěchům patří letošní vítězná etapa na Belgrade Banjaluka či loňské 2. místo v celkovém pořadí na Gemenc GP.

x03760ad5b9f8fb59b37f25f76f92d.jpg

Druhým nejlépe v pořadí postaveným Čechem se stal Dominik Neuman (6.) z ATT Investments: "Cílový okruh byl extrémně těžký. Hned v prvním kole se to rozdrobilo na malé skupinky a už tady odjeli čtyři lidi, kteří pak bojovali o vítězství. Mně se podařilo dojet ve skupince za těmi prvními, ve spurtu jsem byl druhý, takže celkové šesté místo. Na to, jak byl závod těžký a naši nejlepší vrchaři závodili v Rakousku, můžeme být s dvěma šestými místy z víkendu spokojeni. Osobně jsem spokojený, že se mi dnes jelo celkem fajn i v tom velkém vedru a za výsledek jsem rád."

Třetím nejlepším českým cyklistou byl na 12. místě týmový kolega Dominika Matyáš Fiala, který tak po včerejším 6. místě potvrdil aktuální velmi dobrou stabilní formu. A čtvrtým pak na 18. místě prvoročák mezi muži Jakub Mayer z ACS Development: "Dohodli jsme se, že dnes se pojede na mě. Jelo se mi dobře. Kluci mi výborně pomáhali zejména v prvních třech okruzích, v nichž jsem se snažil co nejvíc pošetřit síly na cílové okruhy, které byly velmi těžké. Zprvu jsem se tam snažil jet s favority, ale pak jsem si musel vystoupit. Do cíle jsem dojel ve čtyřčlenné skupince, kde jsem byl ve spurtu druhý. S umístěním jsem spokojený."

f1312799623a71f3bfb626e23f1f15.jpg

Martin Voltr je pochopitelně vedoucím mužem celého seriálu a nejlépe postaveným českým cyklistou.

Za čtrnáct dnů v sobotu 20. července pokračuje seriál Velkou cenou České republiky a v neděli zakončí Velkou cenou Polska.