„Logisticky i finančně to bude velmi náročné, ale cyklistice, doufáme, přinese ještě větší popularitu a medializaci,“ říká Petr Marek, prezident Českého svazu cyklistiky. Časnější termín pro většinu disciplín zůstává jen tou nejmenší změnou. „Přípravy řešíme už víc než rok. Od ubytování až po ATA carnet, potvrzení Hospodářské komory, jakési bývalé celní prohlášení, na dovoz veškerého materiálu včetně každé galusky a inbusu. Británie není, jak známo v Evropské unii, a tamní vláda ani v červnu na poslední chvíli nedala výjimku,“ dodává.

„Kvóty nás trochu limitují, nejsme schopni obsazení podpůrných týmů zabezpečit tak jako dosud. A na druhou stranu musíme v místě vystřídat dva lidi, kteří se tam budou starat o administrativní záležitosti,“ přidává ještě Petr Marek. Česká výprava bude mít přes sto lidí, z toho osm desítek sportovců. Cyklisté poletí, mechanici s materiálem se vydají přes La Manche auty.

Třeba paracyklisté bydlí v Anglii, odkud mají blíž ke svým tratím v Dumfries a Galloway. „Poprvé v historii MS bude třeba muset mít týmový manažer zkoušku na pojištění řidiče s řízením vpravo,“ upozorňuje šéf mise David Vichr. „Už jsem jel jednou MS v Yorkshiru na opačné straně silnice, ale dá se na to zvyknout,“ usmívá se Mathias Vacek. Jak se chystají jednotlivé sekce?

SILNICE. Pouze Jakub Otruba a Adam Ťoupalík už někde jeli, doplní je velká naděje nastupující generace Mathias Vacek, věkem U23, dále Petr Kelemen, a s nimi cyklokrosař Michael Boroš. Známější jména Hirt a Černý míří na Vueltu, Štybar je v rekonvalescenci. „Kukrle je spíš pomocníkem, já jsem dal přednost mladším, kteří mohou jet víc sami na sebe,“ vysvětluje reprezentační trenér René Andrle. V U23 bude podle něho jasný lídr Pavel Bittner. 

Mladší z bratrů Vacků teď pojede ještě etapový závod Okolo Valonska. „Každý den se závodí podobně jako na klasikách, je to dobrá příprava. Mám formu, věřím si, ale nebudu riskovat před mistrovstvím světa. To je pro mě vrchol, chceme jet o medaili,“ říká Vacek, česká naděje, který pojede v mistrovském dresu. „Chci přijet dva tři dny dopředu a projet si trať, která má klasikářský charakter a rozhodne se podle mě spíš v závěru. Výsledek může ovlivnit i počasí.“

Ženský silniční závod i časovku pojedou Eliška Kvasničková a Kristýna Burlová, Tereza Neumanová jen hromadný. Tam visí ještě otazník nad veteránkou Jarmilou Machačovou. Pojede bodovací závod na dráze, na silnici zůstává náhradnicí, rozhodne se na místě.

Závody do 23 let pojedou Filip Řeha, Štěpán Telecký, Pavel Novák, Jakub Ťoupalík, Tomáš Přidal, Adam Seeman a Pavel Bittner. Juniory pak Martin Bárta, Pavel Šumpík, Kryštof Král a Jan Bittner, s nimi Nela Kaňkovská, Adéla Pernická a Kateřina Douděrová.

DRÁHA. Na velodromu sira Chrise Hoye se bude bojovat také o olympijská místa. „MS je pro nás zásadní, hodnotí se 1,5 body oproti světovým pohárům. Bude tam obrovská konkurence, ale věříme, že se to zvládne,“ říká reprezentační trenér Milan Kadlec. Petra Ševčíková si stojí velmi dobře v madisonu a omniu, Denis Rugovac a Jan Voneš mají naději hlavně v madisonu, ve sprintu ještě vypadá nejlíp Veronika Jaborníková. 

BMX. Tady najdeme asi největší medailovou naději, královnu české cykistiky, Ivetu Miculyčovou v disciplíně park Freestyle, dvojnásobná mistryně Evropy a obhájkyně světového bronzu. „Máme mladé závodníky, kteří mají všechno před sebou. Neobsazujeme jen mužský BMX racing, kde nám odrostla generace,“ říká reprezentační trenér Lukáš Tamme. O rok ostaršená 23 Eliška Bartůňková jede elitu o olympijské místo do Paříže. Juniorka Sabina Košárková pojede i sjezd… „Doufáme, že to přežije,“ modlí se kouč. „Dráhu známe, loni jsme tam jeli světový pohár. Park se staví, budeme si ho muset najet.“

MTB. Tratě v Glentress Forrest leží asi 120 km od Glasgowa. „Velmi těžká v duchu současných trendů, viděli jsme ji na videu a bereme s sebou trenéra techniky. Bydlíme na vysokoškolské koleji asi 30 km od závodiště, kde není zázemí, i proto bereme jen ty nejlepší. Jen ženy do 23 let, máme jich šest vyrovnaných, pojedou čtyři podle výsledků mistrovství republiky v Bedřichově."

„Elitní ženy drží 15. místo v žebříčku zemí, což dává jedno místo pro Paříž, ale za nimi je situace vyrovnaná. Body sbírá jen Čábelická, mladší potřebují ještě pár bodů, aby se mohli započítávat. Muži byli poslední 19., ale Zatloukal (U23) ty body už získává,“ vysvětluje zkušený reprezentační trenér Viktor Zapletal. 

Proslulé sjezdařské tratě ve Fort William, 200 km na sever od Glasgowa, má najeté Monika Mixová, které překvapila na loňském mistrovství světa a trvale žije v Anglii. Chystají se i Stanislav Sehnal a Antonín Král, s nimi dva juniři Ondřej Kolečík a Kryštof Húsť.

Zvláštní „open“ status má závod v maratonu, který lze obsadit bez početního omezení v rámci týmů. Předběžně by se v něm měli objevit s nejvyššími ambicemi Martin Stošek, Marek Rauchfuss, Jaromír Skála, Karla Löffelmannová, možná i Lubomír Petruš a Filip Adel.

TRIAL. Ve výpravě bude celkem devět závodníků na 20´´a 26´´ kolech v čele s ostříleným Václavem Kolářem.

SÁLOVÁ CYKLISTIKA. Soutěže se konají v Emirates Areně. V kolové nastoupí Jiří Hrdlička mladší a Roman Staněk, k tomu jedou čtyři krasojezdci a dvě krasojezdkyně.

PARACYKLISTIKA. Jede se dráha i silnice v kategoriích dle handicapu. Česko vysílá šest reprezentantů v čele s Ivem Koblasou (MC2), který se chystá na velodrom i na silnici, a Patrikem Jahodou (MH1).

Kompletní program MS vysílá Eurosport, část i Česká televize.