Organizační tým TJ Sokol Město Touškov má vysokou připravenost a v zádech generálního partnera Plzeňský kraj, který potvrdil spolupráci i v náhradním termínu 4. - 5. 7. 2020. Nebyl proto důvod váhat a Pavel Foltýn (ředitel závodu) obratem přijal nabídku ředitele „Strabag Cup – Český pohár horských kol“ pana Josefa Dlohoše a Město Touškov bude tím, kdo zahájí letošní Český pohár horských kol.

Mezinárodní startovní pole

Na start závodu je k dnešnímu dni přihlášeno 805 závodníků z osmi zemí světa a to není registrace ještě uzavřena. Mezi závodníky již nyní najdeme kompletní českou bajkovou špičku v čele s Ondřejem Cinkem (Kross Racing Team), Martinem Stoškem (FUTURE CYCLING – NORTHWAVE), Honzou Škarnitzlem (CYKLOSTAR Trek Mercedes-Benz PRAHA), kde jim bude soupeřem např. Francouz Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing). V ženách je přihlášena Jitka Čábelická, Jana Czeczinkarová a ze zahraničních závodnic Němka Ronja Eibl.  Přihlášena je i nejvýše postavená bikerka světových tabulek, Anne Terpstra (GHOST Factory Racing NL), která touškovskou rokli prověřila vloni a odvezla si z Touškova zlatou medaili. Mezi ženami na startu najdeme více zahraničních závodnic než českých. Bude o co bojovat a bude to startovní pole s bohatou mezinárodní účastí.

Novinky 

Oproti loňskému roku se organizátorům podařilo ještě o něco vylepšit závodní okruh. Přibyly nové objízdné trasy, které dělají závod více dramatický. Stávající singly byly upraveny a zpevněny a zcela nově byl v touškovské rokli zbudovaný osm metrů dlouhý rockgarden. Závodní okruh při svých trénincích často prověřuje Ondřej Cink, který po loňském ročníku prohlásil, že okruh v Městě Touškově splňuje světová kritéria. Co více si mohou organizátoři přát? A jeho slova se nyní naplňují. Máme tu mezinárodní startovní pole nabité hvězdami.

Organizátoři

Město Touškov není v pořádání cyklistických závodů žádným nováčkem. TJ Sokol pod vedením Pavla Foltýna (předseda TJ Sokol a ředitel závodu) zorganizoval v minulosti již devět závodů PAL Cup a Kateřina Duchková (ředitelka firmy DURATEC a manažerka závodu) 6 dětských cyklistických závodů. Oba, Kateřina Duchková a Pavel Foltýn, společně díky organizaci uvedených závodů získali mnoho zkušeností, které dokázali proměnit v Českém poháru. Podařilo se jim sestavit desetičlenný organizační tým, který v roce 2019 přijal vhozenou rukavici od prezidenta Českého svazu cyklistiky Petra Marka a Josefa Dlohoše (ředitel Českého poháru horských kol) a stali se součástí českého poháru. V roce 2019 bylo možné premiérově získat jen závod nižší kategorie označené C2 a prověřit tak ze strany Mezinárodní cyklistické federace kvalitu závodu a tratě. Ihned po ukončení závodu, který měl obrovskou závodní atmosféru a vydařenou organizaci, bylo komisaři potvrzeno, že v Touškově se další rok pojede vyšší kategorie závodu – C1. A o víkendu 4. - 5. 7. 2020 v Touškově startuje cyklistický závod.

Mistrovství horských kol Plzeňského kraje MTB XCO 2020 

Plzeňský krajský svaz cyklistiky reaguje pozitivně na trasu i organizaci a v rámci Českého poháru bude vyhlášeno Mistrovství horských kol Plzeňského kraje a to pro žákovské a juniorské disciplíny. Mistrovství platí pro závodníky, které jsou registrovaní v klubech, které sídlí v Plzeňském kraji.  Vyhlášení bude probíhat vždy po vyhlášení ČP. 

Český pohár horských kol v termínech 

Po prvním závodě v Městě Touškově následuje ČP v Peci pod Sněžkou, který je zároveň i Mistrovstvím ČR. Touškovský závod tak závodníci vnímají jako poslední možnost pro porovnání sil a výkonnosti před MČR.

  • 4. - 5. 7. 2020 - Plzeňšký kraj - Město Touškov UCI - C1
  • 10. - 12. 7. 2020 - Pec pod Sněžkou MČR - CN
  • 8. - 9. 8. 2020 - Zadov - UCI C1
  • 29. - 30. 8. 2020 - Brno - UCI C1

Propozice a další info na oficiálním webu.

Pořadatelsky je nám velkým potěšením, že se daří zviditelnit Město Touškov a Plzeňský kraj, kde společně hostíme největší sportovní akci Plzeňského kraje. Věříme, že se to povede a že i diváci, pro které jsme nově připravili 2 tribuny, občerstvení a večerní doprovodný program, budou nadšeni a odnesou si z Touškova hezký sportovní zážitek. Přijďte se podívat na velké závody v sobotu 4. 7. 2020 do Města Touškova.

Účastníci diskusního panelu TK  

  • IVO GRÜNER, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti regionální rozvoj, fondy EU a informatiku
  • Pavel FOLTÝN, ředitel závodu ČP MTB XCO Plezňský kraj, předseda TJ Sokol Město Touškov
  • ing. Kateřina DUCHKOVÁ, manažer závodu ČP MTB XCO PLZEŇSKÝ KRAJ a partner TJ Sokol Město Touškov a obchodní ředitelka společnosti DURATEC, s.r.o.
  • Mgr. PETR KUBIAS, předseda Plzeňského krajského svazu cyklistiky
  • Josef DLOHOŠ, ředitel závodu Strabag Cup Český pohár horských kol MTB XCO
  • Jakub HOLÝ, zástupce Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje (AIS)
  • Martin Stošek, profesionální biker, kat. Elite (FUTURE CYCLING – NORTHWAVE), 2.místo MČR XCO 2019 a Mistr ČR v maratonu 2019
  • Milan SPĚŠNÝ, profesionální trenér mládeže, MS Bike Academy
  • Petr Zeman, člen AIS, závodník Bikeklub TJ Sokol Město Touškov, Český pohár MTB – celkově 6. místo – kat. Žáci 1 (2006 + 2007); 1. místo PAL Cup seriál včetně 1. místo Mistrovství Plzeňského kraje; 1. místo Talent cup seriál
  • Simona SPĚŠNÁ, mistryně Evropy v MTB XCO 2018, vítězka Českého poháru MTB XCO 2018, člen Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje

Tiskovou konference moderoval JIŘÍ JEŽEK, paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice.