„Nebylo to úplně jednoduché, ale pocity mám pozitivní a získal jsem další motivaci,“ hodnotí své vystoupení na pláži Golden Bay v přírodní rezervaci Majjistral. Podle očekávání získal rozhodující náskok na kole a v cíli za sebou nechal Guillama Meuniera z Francie, třicátého muže posledního mistrovství světa. Světová špička se směřuje k zahájení světového poháru za dva týdny na Tchaj-wanu.

Jak se závod na obvyklých distancích 1,5 km plavání – 30 km MTB – 10 km běh vyvíjel? Kulhavý, který i v době cyklistické kariéry regeneračně plaval, se k závodu na otevřené vodě dostal poprvé až teď v 38 letech. Čekalo ho 1500 metrů ve vlnách v moři, o dva dny dříve je tu sám uplaval o téměř dvě minuty rychleji. „Byla to skoro MMA, párkrát jsem jednu chytil, nějaký kopanec mi srazil brýle, nejsem na to zvyklý. Čekal jsem, že to bude lepší, ale sbírám teprve zkušenosti,“ říkal. 

Na čelo ztratil čtyři minuty, ale na kole podle očekávání stahoval a posléze vpředu sám ujel. Zaznamenal o sedm minut nejlepší čas. „Jel jako traktor, neměl jsem šanci,“ uznal Meunier. „Rozjel jsem se v klidu, aby to se mnou neseklo. Kolo vyšlo super, okruh mi seděl. Bylo tam ale hodně kamenů, obával jsem se defektu a tak jsem jel raději opatrně, abych nenabral zbytečnou ztrátu,“ vysvětloval Kulhavý. Použil ještě starší kolo, nový závodní full Santa Cruz mu přišel až den před odletem, pojede ho až příště.

V náročném běhu po pobřežních skaliskách pak náskok udržel (v cíli za 2:22:32 o 1:28 před Meunierem), i když oproti nejlepšímu Italovi Farcimu zaostal 3:03 minuty. „Běh naopak dopadl lépe, než jsem čekal, takže se to s tím plaváním vyrovnalo. Nevěděl jsem, co to se mnou udělá. První kolo bylo rychle za námi, vzal jsem si i gel. Jsem zvyklý držet dlouhou dobu stejné relativně vysoké tempo. Ale běh funguje na tělo jinak na metabolismus i svalovou zátěž. Musím to i se stravou ještě vyladit. Ale silovější běhy mi vyhovují víc než rovinatá tempa. A podobné profily budou i jinde.“

Oproti nejlepším ztratil podle očekávání i v depu, až o půl minuty. „V tom prvním jsem si bral ponožky i rukavice na kolo, jak jsem zvyklý, chtěl jsem si zachovat ten komfort, i když ostatní jeli bez toho. Ale to se dá natrénovat,“ usmíval se. 

Pořádnému tréninku triatlonu se podle svých slov věnuje teprve dva měsíce pod vedením bývalého triatlonisty Lukáše Vrobela. „Ještě, že mám možnost soukromého bazénu v Čeladné za barákem, jinak bych to asi těžko stíhal. Musím taky na atletickou dráhu do Ostravy. Cyklistika je mnohem jednodušší, odjedete si čtyři hodiny na kole a máte klid. Tady přesuny, převlékání… Ale obuju se do toho a uvidím, kam se můžu ještě s tímhle tělem dostat. Rozbíjím tak stereotypy. Váhově jsem šel dolů, přešly mě nějaké bolístky z kola, naopak jiné z běhání zase přibyly. Pro tělo je to ale lepší než šestadvacátá sezona na kole.“

Inspiraci hledá také v železném veteránovi Petru Vabrouškovi, kterému se blíží už padesátka. „On je sice jinde, ale vidím, že to jde věnovat se triatlonu hodně dlouho. Záleží na nastavení hlavy a životního stylu. A pak jde taky o to, na jak výsledkové úrovni jste schopni se držet. Zatím mě to baví a zvládám to. I když večer někdy bývám úplně vypnutý a jenom ležím,“ dodává.

Kulhavý se ještě úplně neloučí ani s kolem, chystá se na světový pohár v maratonu do Nového Města na Moravě. „Nechci se z horšit na kole, ale potřebuju se vylepšovat v tom ostatním. To je náročné.“ Dalším triatlonem pro něho bude mistrovství Evropy v belgické Mekce cyklokrosu Namuru 10. června, pak Xterra Valachy. Vrcholem sezony pak světový pohár v Prachaticích a mistrovství světa v italském Molvenu.