Třiatřicetiletý Bauke Mollema letos prožil nejlepší rok své kariéry. Vyhrál monumentální klasiku Kolem Lombardie, získal evropský i světový titul ve smíšené štafetě, dojel pátý v celkovém pořadí Giro d´Italia a navíc se poprvé podíval na konečné pódium závodu Grand Tour. Díky vyloučení Juana Josého Coba z Vuelty 2011 se o jednu příčku posunul a skončil nakonec třetí za Chrisem Froomem a Bradleym Wigginsem. 

"Začal jsem trénovat trochu jinak a intenzivněji, hlavně před Girem. Změnil jsem taky výživu," vysvětlil Mollema. "A vylepšil jsem materiální výbavu. Dostal jsem jiné sedlo a řídítka trochu upravil. Kromě toho mi byla vyrobena speciální podrážka pro botu, protože mám trochu rozdíl v délce nohou a je to teď lepší."    

Mollema podpořen letošními výsledky si naplánoval velmi náročný rok 2020. Po triumfu na Kolem Lombardie si věří především v jednrázových závodeh v kopcích, ale ty mu šly vždy, už v roce 2016 vyhrál Clasicu San Sebastian a v roce 2015 vyhrál Japan Cup, kde si vítězství zopakoval i letos. 

Prvním vrcholem nové sezóny budou ardenské klasiky. Mollema v nich nikdy zásadně neuspěl, ale Lutych - Bastogne - Lutych už dvakrát dokončil v první desítce. A také Amstel a Valonský šíp dokázal víckrát dojet v Top 10. Možná ještě větším lákadlem jsou tři akce v národním dresu - Olympijské hry v Tokiu, Mistrovství světa ve švýcarském Martigny a také Mistrovství Evropy. 

"Letos to v klasikách dopadlo opravdu velmi dobře. Chci se proto více soustředit na jednorázové závody a připravit se na vrchařské klasiky. Vítězství na Lombardii mi dodává sebedůvěru na další rok. Chci být ve formě také během Olympijských her a Mistrovství světa. Hry jsou důležitým cílem," vysvětluje své priority Mollema. 

Navíc také evropský šampionát v italském Trentu by měl být vrchařský a vhodný pro specialisty na těžké jednorázovky. "Jsem rád, že jsou všechny šampionáty na náročných tratích," dodává. 

Třítýdenním závodům se samozřejmě vyhýbat nebude. Po letošním úspěchu na Giru se chystá na Tour de France, kde už třikrát dojel v první desítce, ale na pódium se zatím nedostal. Po dvanácti letech mezi profesionály ale mění priority a výsledek na Tour nebude rozhodující. Navíc se o roli lídra rozdělí s Richiem Portem. Mollema ale nebude sám ani na klasiky, protože do Trek - Segafredo přestoupil Vincenzo Nibali, který se také připravuje na Lutych, ale na národních šampionátech budou soupeři.