Pro Movistar to nebyl snadný rok. Tým se každý rok snaží konkurovat sestavě Sky, ale letos byly pro britský tým těžšími soupeři celky Sunweb a Mitchelton - Scott. Movistar měl jeden jasný cíl nade všechny ostatní - vyhrát opět Tour de France. A povolal do Francie své tři hlavní lídry, Naira Quintanu, Mikela Landu a Alejandra Valverdeho. Vůbec to však nevyšlo, Valverde pomáhal, ale Quintana nebyl v dobré kondici a skončil desátý celkově. Landu zbrzdil pád a stačilo to jen na sedmé místo. Quintana sice vyhrál etapu, ale jinak byl Movistar velmi nespokojený a dojem nenapravil ani na Vueltě. 

Španělský závod měl být velkým představením Naira Quintany a Mikela Landy, jenže baskický vrchař tvrdě upadl na Clasice San Sebastian a kvůli zranění musel Vueltu vynechat. Quintana ztracenou formu nenašel ani ve Španělsku a skončil osmý. Nezklamal jen Valverde, který vyhrál dvě etapy a dlouho se držel v souboji o celkové vítězství. Na poslední dvě etapy v horách mu došly síly a skončil na pátém místě.

Grand Tours byly pro Movistar hlavním cílem sezóny, trojice Quintana, Landa a Valverde měla být velkou zbraní, ale nakonec zajel nejlepší výsledek do letoška v podstatě neznámý Richard Carapaz. Na italském Giru skončil čtvrtý a vyhrál etapu. 

Podle Eusebia Unzueho, ředitele týmu Movistar, zachránil sezónu až Alejandro Valverde na Mistrovství světa, ale nezapomněl připomenout i nčekané úspěchy Carapaze na Giru a vítězství Marca Solera na Paříž - Nice. 

Kromě třítýdenních etapových závodů byly pro Unzueho zklamáním i jarní klasiky. Valverde nedokázal obhájit vítězství na Valonském šípu a Lutych - Bastogne - Lutych. I Valverdeho to zklamalo a z horších výsledků v Ardenách viní dlouhou léčbu zlomené nohy po pádu na loňské Tour. Na začátku letošního roku začal závodit brzo a v dubnu už nebyl v nejlepší kondici.

Přesto není pochyb o tom, že právě Valverde držel Movistar nad vodou. Na jaře vyhrál etapové závody Kolem Valencie, Abu Dhabi Tour a Kolem Katalánska a jednorázovku GP Miguel Indurain, celkem devět závodů. V létě a na podzim přidal dalších pět vítězství. 

V příštím roce by se měl zaměřit především na jarní klasiky a potvrdil, že by chtěl vyzkoušet i Kolem Flander. „Myslím, že bych v duhovém dresu měl jet Kolem Flander. Ten trikot a fanoušci si to zaslouží, byl by to můj první start, ale zatím přesně nevíme, jaké závody pojedu," řekl Valverde.

Valverde zatím nechtěl potvrdit, zda vynechá příští Tour de France, rozhodne se později, ale je pravděpodobné, že místo Tour se vrátí na Giro a Vueltu. „Tour mě nebaví," svěřil se. 38letý Španěl si užívá nejlepší období kariéry, je mistrem světa a poslední tři roky se na kole cítí skvěle. „Stále se zlepšuji, po každé sezóně si říkám, že další už nemůže být lepší, ale daří se to. Překvapuji sám sebe."  

Valverde je velmi spokojený, naopak Nairo Quintana velmi nespokojený. Ve 28 letech by se měl blížit k vrcholu kariéry, ale spíše ztrácí dech a nedosahuje očekávaných výsledků. Před pěti lety byl o hodně lepší a to není dobré znamení. Podle Quintany za letošní strasti může změna tréninku.

„Nesplnil jsem své cíle a tak se zdá, jako kdybych nezajel vůbec nic, ale bojoval jsem, nekdy dobře, jindy hůř. Něco mi chybělo na Tour i na Vueltě. Pád na Tour ovlivnil i Vueltu, ale stejně nám šlo hlavně o Tour. Příští rok bude opět nejdůležitější Tour de France. Musím se vrátit k přípravě, se kterou jsem se v minulosti dostal na pódium. To je náš cíl," dodal Quintana. 

Quintana cítí, že letos trénoval až příliš moc. „Přehnali jsme to. Na Vueltě už jsem byl unavený. Ze začátku jsem se držel, ale v druhé polovině jsem ztratil." Přesto zůstává jedničkou týmu na třítýdenní etapové závody. 

Mikel Landa si však také dělá nároky na pozici lídra týmu Movistar. Baskický vrchař plánuje start na Giru a Tour, stejně jako v roce 2017, kdy se stal nejlepším vrchařem Gira a na Tour skončil čtvrtý, jedinou sekundu za třetím místem. Cítí se čerstvý a věří, že může zvládnout Giro i Tour: „Ukončil jsem sezónu vlastně už v srpnu, takže se cítím dobře. Naštěstí jsem se letos ještě dokázal vrátit k tréninku a závodům, ale musel jsem vynechat Vueltu a Mistrovství světa. Letošní rok byl dobrý až do Tour, kde vše zkazilo a poté jsem spadl v San Sebastianu a bylo po všem."

Landa chce především na Tour, ale věří si i na Giro. Počká si na představení trasy italského závodu a také na trasu Vuelty a poté se definitivně ve spolupráci s týmem rozhodne, kde příští rok bude závodit. 

Movistar neudělal před novou sezónou velký změny v kádru. Odchází Victor de la Parte, oficiálně zatím není potvrzeno, zda zůstanou José Joaquin Rojas, Dayer Quintana a Nuno Bico, ale všichni tři nejspíš ne. Přichází čtyři noví závodníci. Lídrem na kostky bude Belgičan Jürgen Roelandts (BMC), v kopcích bude pomáhat Carlos Verona (Mitchelton-Scott) a přichází zkušení Španělé Eduard Prades (Euskadi - Murias) a Lluis Mas (Caja Rural). 

Foto Sirotti