Bez fanoušků je to pořád lepší než nic, říká německý cyklista Emanuel Buchmann a má nepochybně pravdu. Tour de France by v roce, kdy se zrušilo konání fotbalového Eura a Olympijských her, byla největší sportovní akcí léta. A pokud by to byla první velká, povolená sportovní akce, určitě by přitáhla ohromné množství diváků u televizních obrazovek.  

A o to jde především. Tour musí být vidět v televizi, na internetu a sociálních sítích. Fanoušci u trati sice dělají atmosféru, ale pro ekonomiku závodu a celého sportu tak důležití nejsou. Samozřejmě to nebude stejná Tour. Náš život žije emocemi a fanoušky. Ale také je třeba říct, že na Tour hodně záleží. Je důležitá pro závodníky, týmy, televizní stanice a další. Všichni jsme na Tour velmi motivovaní, ať už s diváky, nebo bez nich. Bez fanoušků je Tour pořád lepší než nic, říká čtvrtý muž loňského pořadí pro Sport Bild. 

Mnozí však pochybují. Je možná zabránit lidem shromažďovat se v zajímavých místech tratě? Jezdí se venku, ne na stadionu. Podle Ralpha Denka, šéfa stáje BORA - hansgrohe, by diváky mohly odradit vysoké pokuty. Pokud by vás návštěva Tour stála 20 tisíc eur, pak si dvakrát rozmyslíte, zda není lepší dívat se v televizi. Ve fotbale se také konají zápasy za zavřenými dveřmi. Proč to nemůže být nouzové řešení pro Tour?

Pořadatelé chtějí Tour zachránit a mají podporu státu, konkrétně francouzské ministryně sportu Roxany Maracineanu. Pro Francii je Tour velkou reklamou, pro cestovní ruch je velmi důležitá. A s podporou státu by Tour byla reálná, bez podpory nemožná. „Tour nemá žádné příjmy z prodeje vstupenek. Televizní práva a sponzorské smlouvy jsou mnohem důležitější,“ tvrdí Roxana Maracineanu.

Podle jiných je Tour bez fanoušků zbytečná. A není jich málo. Bez fanoušků není žádná Tour, říká Geraint Thomas, vítěz závodu z roku 2018. Jakmile to bude možné, chci opět závodit. Ale zdůrazňuji, pouze když to bude skutečně možné. Rozumím diskusi o konání Tour. Jde sice jen o sport, ale také o spoustu pracovních míst. V každém případě by zdraví mělo mít největší prioritu. Je to obtížná volba.

Julian Alaphilippe nechce na Tour bez fanoušků ani pomyslet. „Zničilo by mě, kdyby byla Tour de France zrušena, nebo kdyby se jela bez publika. Bylo by to opravdu zvláštní. Představte si finále Mistrovství světa ve fotbale bez fanoušků.“ 

„Raději bych o tom nepřemýšlel. Určitě by to nebylo ideální. Diváci na Tour de France patří. Pokud to bude nutné, nedá se nic dělat. Ale raději si představuji, že virus zmizí a že Tour bude s diváky. Ale myslím, že všichni budou šťastní, když se vůbec pojede,“ říká Alaphilippe pro RMC Sport.   

Navíc není vůbec jasné, kolik zahraničních závodníků se při dlouhodobé epidemii do Francie dostane a zda budou mít možnost plnohodnotně trénovat. Záležet bude na vývoji situace ve více zemích, nejen ve Francii.      

Jaký je Váš názor na konání Tour de France v době virové krize? Měla by se konat i bez diváků?