Česká jednička Michael Boroš naskočila do terénu rovnou ze silnice, kde absolvovala poprvé plnohodnotnou sezónu. Boroš se rozjel nadějně, ale pak na 2600 metrů dlouhém okruhu v kopcovitém sadu svedl obrovskou bitvu s 22letou belgickou nadějí Julianem Siemonsem. Ten už už sahal na svůj první mezinárodní triumf, ale zaváhání a zajisté i Borošova zkušenost a nezdolnost mu ho v posledních metrech sebraly. 

„Bojovalo se až do konce a nebylo to jednoduché,“ přiznal 30letý Boroš. „V závěru jsem na tom nebyl technicky nejlépe, byl to první závod a bojoval jsem s tím. Navíc byly extrémní podmínky, ale vítězství je dobrý vstup do sezóny. Po silniční sezóně jsem se cítil dobře, ale musím se sžít s cyklokrosovým kolem a technikou a věřím, že to bude příště lepší. Siemonse znám, letos již pár závodů objel (mj. 6. v Boulzicourt Ardennes, pozn. aut.) a bylo cítit, že je jistější. Ale jel asi víc v dorazu než já a z toho pak vyplynuly jeho chyby, které rozhodly o mém vítězství," dodal.

Na startu se objevili závodníci z 12 zemí. Mužské pole zpestřili další silničáři z Elkova, původem cyklokrosař Adam Ťoupalík a Dominik Neuman. Ten se později vytáhl na 25. místo, ale po třetím kole byl stažen. K tomu přibyli i bikeři – Jan Škarnitzl, Jan Rajchart nebo Josef Jelínek a polský „dablér“ Marek Konwa. Nechyběl ani 39letý veteránský nezmar Ondřej Zelený, nakonec patnáctý.

Jak vypadal průběh? Brzy ještě v prvním kole si poodjela trojice Konwa, Boroš, Vaníček. Český šampion se z ní brzy oddělil a šlapal na čele sám. Ve druhém kole měl na Siemonse už 22 a na Ťoupalíka 31 vteřin. Vypadalo to jasné a snadné. Jenže!  V pátém ho Siemons dojel a dokonce šel před něj... 

Boroš při sjezdu podklouzl a spadl, zaklesla se mu řídítka. Ale stalo se těsně před depem, takže mohl hned vyměnit kolo. Brzy se vrátil na špici, Siemons v šestém kole už nevyběhl schody. V závěrečném sedmém ho ale znovu dotáhl, odjel už skoro sto metrů. Zdálo se, že to Boroš balí... V posledním sjezdu však sklouzl a spadl Siemons! Boroš jako by ucítil krev, zakousl se jako ohař a v nádherném finále ho udolal, když se před něj vecpal na poslední mezi. 

Při průjezdu cílem byla v jeho očích znát velká únava, tohle vítězství na úvod sezóny si velmi tvrdě a poctivě vydřel. To ho může správně vystřelit do sezóny, zvlášť poté, co jako jediný Čech po dlouhé době cestuje na start světových pohárů do USA, kde má odjet celkem čtyři závody. Lépe se tak adaptuje na světový peloton, který pro něj musí být jediným měřítkem. A zároveň se hned od počátku zabuduje do bodování světového poháru.

Pro třetí místo si v klidu dojel Adam Ťoupalík (Elkov/Kasper). „Byl to na tom blátě nezvyk, ale napoprvé to bylo dobré. Tohle je ten pravý kros, takže jsme si to všichni užili. Za třetí místo jsem spokojený. Vůbec jsem to nečekal, spíš jsem chtěl jet svoje tempo a nedělat chyby, aby byl výkon stálý. Nikdo se ke mně zezadu nepřibližoval, takže jsem si to v posledním kole mohl pohlídat,“ řekl spokojeně. 

Čtvrtý zůstal táborský Šimon Vaníček, který čtyřikrát spadl a pořád musel dotahovat. Předstihl nakonec přece jen nadějného 19letého Matyáše Fialu (ČEZ Tábor). Z bikerů dopadli nejlépe devátý Jan Zatloukal (Specialized/Nutrend) a desátý Josef Jelínek (Trek/Prelli/Cyklostar).

Mezi ženami nebylo pochyb o suverénní jízdě maďarské obojživelnice horských kol a cyklokrosu, cyklokrosové vicemistryně Evropy, teprve 21leté Katy Blanky Vas. Kristýna Zemanová (Brilon Racing Mladá Boleslav) dojela druhá v bílém mistrovském dresu jako nejlepší Češka „Vas je někde jinde, patří mezi světovou elitu, vyhrála i světový pohár. Já jsem proti ní druhá liga. Ale dvě minuty za ní můžu být spokojená. V blátě mě to bavilo, užila jsem si to, netrpěla jsem tady jako dřív. Jelo mi to, ale trať byla nad moje síly,“ komentovala svůj výkon. „Jela pěkně,“ ocenil ji reprezentační kouč Petr Klouček. Třetí skončila Němka Judith Krahlová, pátá bikerka Jitka Čábelická (Gapp Systém/Kolofix).

Český pohár cyklokrosařů pokračuje v sobotu (1. 10.) v Hlinsku.