Jela se profilově nejtěžší etapa. Z Roubaix do Casselu. Úvodních 70 km rovina. Pak se najelo na okruh u cílového města. V každém dvě stoupání, nijak extrémně náročná, ale 7x a po osmé na jednom z nich cíl. A ještě ke všemu část po dlažbě. Takže většina z celkových 2400 výškových metrů připadla na posledních 120 km.

Zájem nechat někoho ujet v první rovinaté části byl minimální. Takže trvalo hodně dlouho, než se podařilo odjet sedmi lidem. Alex Colman z Flanders-Baloise využil pobyt v úniku na zvýšení svého náskoku ve vrchařské soutěži. Práce na čele pelotonu připadla týmu, který měl v držení dres lídra závodu, tedy Soudal-Quick Step.

Ještě 35 km před cílem měli uprchlíci k dobru 2 minuty. V té době převzali iniciativu na čele hlavní skupiny jezdci Groupama-FDJ a dobře věděli, co dělají.

Při nájezdu do závěrečného okruhu byl zlikvidován denní únik. Aktivitou vynikaly týmy AG2R, Intermarché, TotalEnergies, ale hlavně FDJ.

Kilometr před cílem akceleroval jezdec tohoto francouzského týmu Romain Grégoire, průběžně čtvrtý muž celkové klasifikace. Dojel si ho Per Strand Hagenes (na titulním ilustračním snímku), 19letý mladík stále ještě v rozvojovém týmu velkého Jumbo-Visma, a Francouze porazil. 

Ten však nemusí až tak litovat, protože před závěrečnou etapou se vyšvihl do čela průběžného pořadí. Na druhého Kaspera Asgreena (Quick Step) má 13 vteřin a na třetího sprintera Olava Kooije 17. Za etapu se bere 10 bonifikačních plus 3 z prémií, které jsou zítra vypsány tři, takže Kooij může být ještě nebezpečný. Ale dá se předpokládat, že si to FDJ dokáže ohlídat.

Peter Sagan dnes dojel na 16. místě a průběžně je 9.