Na startu podle očekávání stále ještě chyběli tři králové – Van der Poel, Van Aert a Pidcock, ale domácí blok z Beneluxu byl téměř komplet. Za deště vyrazil Iserbyt dopředu hned v prvním kole. Ale ještě na chvíli se na čele objevili i Kevin Kuhn (Circus Reuz/Technord), Lars van der Har a Joris Nieuwenhuis (oba Baloise/Trek). Ve druhém kole spadl vítěz prvního světového poháru Thibau Nijs (také Baloise/Trek) a musel měnit kolo, ale čelní skupinu dotáhl. V posledním kole bojovalo kvarteto Van der Haar, Iserbyt, Nijs a loňský vítěz Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen). Poté, co se dostal do čela, však Nijs spadl.

Vyhrál Iserbyt, který se dočkal po 245 dnech 37. triumfu v kariéře! „Krásný den,“ radoval se. „Nijs mě předjel na prakticky nemožném místě. Říkal jsem si, že to vypadá 9:10, že spadne. Proto jsem si nechal mezeru a on taky spadl, a to velmi tvrdě. Ale mohl jsem pokračovat a dojet si pro výhru,“ popisoval důležitý moment.

Zvítězil těsně před Vanthourenhoutem, třetí dojel (-15) van der Haar a čtvrtý Nijs (-19), jehož otec tu kraloval šestkrát, naposledy před deseti lety. Po zranění svalu, jehož vinou musel vynechat start světového poháru ve Waterloo, se vrátil na osmé pozici Laurens Sweeck (Crelan, -1:06), který bydlí 18 km od startu. Belgicko-nizozemskou hegemonii narušil jen pátý Brit Cameron Mason (-33) a sedmý Švýcar Kuhn (-1:01). Před týdnem v Americe třetí Pim Ronhaar (Baloise/Trek) zůstal až čtrnáctý (-2:13).

Ženy měly slabší pole, přece jen si vzala krátké volno po americkém turné obhájkyně prvenství Puck Pieterse (Alpecin), chyběla třeba i předloňská vítězka Kata Blanka Vas nebo stále ještě Pauline Ferrand-Prévot. Hnedle v prvním kole získala malý náskok vítězka světového poháru z Waterloo, mistryně světa Van Empel. Na druhé pozici se usadila také bývalá šampionka Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin). A tak to dojelo až do cíle, třetí skončila na komplet nizozemském pódiu Inge van der Heijden (Crelan/Corendon, -1:14). Van Empel, která byla nejrychlejší ve všech z pěti okruhů, vyhrála letos potřetí, celkem posedmnácté. „Cítila jsem se dobře, jen jsem chtěla zajet dobrý závod. O tak velkém náskoku (54 vteřin na Alvarado) jsem ale mohla jen snít. Měla bych to takhle dělat častěji, v týdnu si více ulehčit a pak o víkendu vyrazit naplno. Jsem ještě mladá, je těžké to přesně odhadnout, naštěstí mám kolem sebe dobré lidi,“ řekla.

V Nizozemsku se jela C2 v Heerderstrandu, kde vyhráli Niels Vandeputte (Alpecin/Deceuninck) a Manon Bakker (Crelan/Corendon). Francouzskému poháru C2 v Quelnecu vládli Sandy Dujardin Amandine Fouquenet, o den později Kevin Suarez (Mesta/MMR) a opět Amandine Fouquenet. Třetí díl švýcarského poháru v Scheisingenu patřil Timonu Rüeggovi (Heizomat) a Sara Casaola (Guerciotti). A ještě za mořem Kings CX v Masonu vyhráli Curist White a Clara Honsinger.

O víkendu pokračuje v Belgii Superprestige v sobotu v Ruddervoorde a světový pohár v neděli v Masmechelenu, oba závody vysílá přímo Eurosport.