Nizozemsko mohlo do závodu žen nasadit čtyři své zástupkyně a plného počtu využilo. A vyplatilo se, Nizozemky mají všechny medaile a čtvrtá Lucinda Brand obsadila šestou příčku. Na nejvyšší příčku se po roce vrátila Annemiek van Vleuten. Nejlepší cyklistka letošní sezóny, vítězka Giro Rosa, La Course by Le Tour de France a dalších prestižních závodů startovala jako poslední a od prvních kilometrů byla nejrychlejší. Na mezičase vedla před Annou van der Breggen o 19 sekund a do cíle si přivezla dokonce 29 sekund odstupu od své krajanky a velké rivalky. 

„Vím, jak krásné je jezdit v duhovém dresu. Necítila jsem tlak, jen jsem chtěla vyhrát, stejně jako loni. Byla to těžká časovka, protože jsme musely šlapat naplno i ve sjezdech. Věděla jsem, že jsem najela nějaký čas v první části, ale jela jsem rychle i poté," dodala po závodě Annemiek van Vleuten. 

I druhá Anna van der Breggen předvedla vynikající výkon. Bývalou mistryni světa Ellen van Dijk porazila o 56 sekund a zdálo se, že jen velmi stěží ji dnes někdo porazí, ale Annemiek van Vleuten tento předpoklad záhy vyvrátila. 

Anně van der Breggen světový titul opět unikl 


Ellen van Dijk přidala k evropskému titulu bronz z Mistrovství světa


Ellen van Dijk závod nevyšel podle představ, protože patřila k hlavním favoritkám a odstup od prvního místa byl velký a jen necelé dvě sekundy na medaili chyběly čtvrté Leah Kirchmann. Kanadská reprezentantka dokonce v některých úsecích tratě nad Ellen van Dijk vedla, ale závěr Nizozemce vyšel a před soupeřku se dostala rozdílem 1,62 vteřiny. Páté místo obsadila Američanka Leah Thomas, šesté Lucinda Brand, sedmé bývalá dvojnásobná mistryně světa Amber Neben a osmé další Kanaďanka Karol-Ann Canuel. Do první desítky se dostaly jen čtyři země, převahu cyklistek z Nizozemska, Kanady a USA narušila pouze devátá Italka Elisa Longo-Borghini. Desítku uzavřela Američanka Tayler Wiles.   

Česká reprezentantka Tereza Korvasová měla pád 20 kilometrů před cílem, ale rychle se zvedla pokračovala do cíle. Ztratila přesně 5 minut na vítězku a obsadila 38. místo. „Ztratila jsem pádem asi 45 sekund. Ale jsem ráda, že jsem to zvládla, jak jsem to zvládla. Je to pro mě první akce v kategorii elite na kole, takže nemůžu být úplně nespokojená," okomentovala svůj závod cyklistka Dukly Praha. „Ještě mám rezervy v technice jízdy a když mám problém jako dnes, tak se déle vracím do tempa. Ale nejsem nespokojená, vím v čem ztrácím a na čem musím do budoucna pracovat."   

Tereza Korvasová na trati mistrovské časovky

Terezu Korvasovou čeká také silniční závod s hromadným startem, kde bude jedinou českou závodnicí, poté co Nikolu Noskovou z časovky i silničního závodu vyřadila nemoc. „Po pádu jsem hodně odřená, ale nic vážného se mi nestalo. Na sobotu se těším, i když to bude těžké, pojede hodně závodnic a pohybovat se sama po balíku v konkurenci silných zemí není jednoduché. Silniční závod pro mě bude velká škola. Nechci si nevěřit, ale asi to bude boj o přežití. Chci podat co nejlepší výkon a vydržet co nejdéle v balíku a dojet na okruhy v Innsbrucku. Půjdu do toho s plným nasazením," dodala Korvasová. 

Foto Josef Vaishar/Cycling.Photography