Očekával se další souboj kvarteta, a taky že přišel! Všichni čtyři jeli i páteční Superprestige, tam nejlíp naladil nohy Sweeck (Crelan/Fristads), jak se později ukázalo. Také tady na břehu Victoriameer vedla rychlá technická trať s jedním písečným přejezdem a jednou bike sekcí přes kořeny, svítilo sluníčko a bylo 15 stupňů.

Iserbyt zase s problémy, ale drží vedení ve světovém poháru

Nejlíp však vyrazil Eli Iserbyt (Pauwels/Sauzen), vítěz prvních tří svěťáků, který však ve dvou posledních závodech popadal. Brzy se však přimotal do potíží i tady a propadl se až na patnáctou pozici. Ve třetím kole zbyla vpředu trojice Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen), Lars Van der Haar (Baloise/Trek Lions), Sweeck bez něho. V pátém (z osmi) se k ní dotáhl domácí Joris Niewenhuis (Baloise/Trek Lions), začínající až z předposlední páté řady.

Sweeck jako první měnil v depu stroj a když tak učinil ve druhém kole po sobě, Iserbyt se na něj dotáhl. Jenže vzápětí lehce spadl a znovu chytil díru, to ho muselo po fyzickém výdeji dorazit i psychicky. Vpředu zbyli opět jen tři, za nimi „na špagátě“ Nieuwenhuis. Poslední okruh se jela „kudla“, nejvíc držel špici mistr Evropy Vanthourenhout, ale nikdo nepolevil. Rozhodnutí zůstalo na asfaltový finiš, tedy pro nejsilnějšího Sweecka. 

„Věděl jsem, že v té poslední zatáčce musím být nejrychlejší. Jel jsem přilepený na zadním kol Michaela a pak už se dával jen před sebe a neohlížel se. Dal jsem jenom full gas,“ vykládal do kamer spokojeně Sweeck, který vyhrál světový pohár podruhé v řadě a podruhé v kariéře. Přitom ho v týdnu trápilo nachlazení a necítil se a sto procent. Subtilnější Van der Haar zabojoval, ale víc než na druhé místo to opět nestačilo. A Vanthourenhout přece jen turbo ve svém arzenálu nemá, skončil třetí. Nieuwenhuis čtvrtý a Iserbyt těsně aspoň pátý, Na šestou pozici se prosadil letos velmi dobrý Španěl Felipe Orts (Burgos BH).

Světový pohár teď vede Iserbyt (166) před Sweeckem (162), Vanthourenhoutem (119) a Van der Haarem (115).

Michael Boroš (Elkov/Kasper) startoval první řady jako sedmý muž průběžného pořadí světového poháru. Jenže mu při prvním záběru spadl řetěz, propadl se až na chvost 49členného pole a ztratil půl minuty. Pak se jen těžce prokousával dopředu. Dokázal to na 24. místo za dva body, tím klesl jen o jednu pozici na 8. místo (s 59 body). „Spadnul mi řetěz a na tak rychlé trati, jako byla tady, bylo po všem. Dělal jsem, co jsem mohl a snažil se co nejvíc bodů urvat. Povedly se aspoň ty dva. Není to moc, ale lepší než nic. Víc už se s výsledkem opravdu nedalo udělat. Byla to rychlá a technická trať, kde se hodně špatně předjíždělo. Nohy jsem měl ale výborné, takže mě mrzí ještě o to víc, že se to nepovedlo,“ smutnil. Aspoň zaznamenal druhý největší rozdíl mezi nejrychlejším a nejpomalejším okruhem – 12 vteřin…

Druhý český zástupce Šimon Vaníček z Tábora dojel 34. (-3:09) a zůstává ve světovém poháru bez bodu. Juniorský závod nebyl součástí světové ho poháru, Češi nejeli. Vyhrál 17letý Guus van der Eijnden stejně jako naposledy v Maasmechelenu.

Van Empel kousek do domova poprvé bez vítězství

Už ženský závod nabídl interesantní souboj. Po třech týdnech se vrátila Lucinda Brand (Baloise/Trek Lions), s ortézou na zlomené ruce překonávala bolest. Hnedle zkraje odjela velká domácí trojka ve složení Fem van Empel (Pauwels Sauzen), Ceylin del Carmen Alvarado a Puck Pieterse (obě Alpecin) a získala 11 vteřin. Jenže Alvarado jako už víckrát letos chybovala a ve snadné vracečce lehla, čímž nechala poodjet jen dvojici. V jejich čtyřicátém souboji (dosud 13:26 pro Pieterse) se schylovalo k finále o první místo. 

Jenže nenápadně, o to usilovněji se dotáhla Shirin van Anrooij (Baloise/Trek Lions) a v průjezdu do posledního ze šesti kol nečekaně nastoupila. Vam Empel zůstala klidná, jako už tolikrát. Jenže teď jako by prováhala ten správný moment, kdy se docvaknout. Van Anrooij uháněla k cíli jako utržený vagón a odmítla strkačku cílové čáře. „Jak jsem je dotáhla, věděla jsem, že musím jet. Letos jsem chtěla občas na pódium a teď jsem vyhrála, to je báječné,“ smála se. Van Empel byla druhá, Pieterse třetí, všem na stupních vítězů je pouhých dvacet. Jen o rok víc než české jedinčce Kristýně Zemanové, která tentokrát zůstala doma.

Už pátá dojela v duhovém dresu 35letá Marianne Vosová (Jumbo/Visma), Brand dokončila sedmá, Denise Betsema (Pauwels Sauzen) nyní až desátá. Poslední 37. nejstarší dáma v poli 45letá Američanka Corey Cisek Coogan. Nopak druhá nejmladší Julia Kopecky s českou vlaječkou v prvním cyklokrose sezony 31. (-4:24).

Světový pohár vde Van Empel (190) před Alvarado (109) a Betsemou (104).

Světový pohár pokračuje příští neděli v Overijse v Belgii. „Vloni mi to tam nešlo a celkově byla sezona horší. Tu trať mám ale rád. Je těžká, podobně jako minulý týden na mistrovství Evropy. Bude to zase úplně něco jiného. Pomalejší závod s hodně velkým převýšením, což by mi mohlo sedět,“ chystá se Boroš, jak si spraví náladu.