Giacomo Nizzolo (NTT) zvítězil v další chladné, deštivé a větrné etapě Paříž - Nice, tentokrát s cílem v Chalette-sur-Loing. Ve spurtu první skupiny porazil velmi unaveného Pascala Ackermanna (BORA - hansgrohe), který nedokázal využít týmové podpory. Třetí skončil Jasper Stuyven (Trek - Segafredo). 

Etapa byla v mnoha ohledech podobná předchozí etapě. Opět byla zima, větrno a závodníky skrápěl déšť. Do úniku se vydala pouze dovjice jezdců, vrchařské body sbíral Jonathan Hivert (Total Direct Energie) a udržel díky nim dres s červenými puntíky. Jeho únik společně s Díazem z Nippo Delko OneProvence skončil ale dost brzo, už 62 kilometry před cílem byli dostiženi hlavním polem. 

Poté se čekalo na boční vítr a na situaci, kdy některý z týmů rozjede terezín. A stalo se to 33 kilometry před cílem, kdy to na sebe vzal tým BORA - hansgrohe. Velkou smůlu měl Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step), který se držel vpředu, ale kvůli defektu zadní galusky ze skupiny vypadl. 

Další zásadní moment přišel 25 kilometrů před cílem. Do pádu se zapletl Nairo Quintana (Arkéa - Samsic) a sním také Roman Kreuziger (NTT). Kolumbijec na nic nečekal, nasedl na kolo svého bratra Dayera a pokračoval, zatímco Kreuziger musel počkat na mechanický vůz. 

Quintana a Alaphilippe se potkali ve stejné skupině, kterou vedl tým Deceuninck - Quick-Step, ale jejich ztráta na čelní skupinu postupně narůstala. 18 kilometrů před cílem bylo na trati mnoho skupin, v první se držel lídr závodu Maximilian Schachmann (BORA - hansgrohe), také Vincenzo Nibali (Trek - Segafredo) a z lídrů na celkové pořadí například Sergio Higuita (EF), Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) a Romain Bardet (AG2R La Mondiale). Quintana a Alaphilippe byli společně se Zdeňkem Štybarem až ve čtvrté skupině s odstupem 45 sekund.

Vpředu pracovaly zejména týmy BORA - hansgrohe a Trek - Segafredo a navyšovaly náskok. 11 kilometrů před cílem rozjel Peter Sagan další terezín a čelní skupinu opět trochu zmenšil. Odpadli Pinot a Bardet, také Elia Viviani (Cofidis) a další. Celek BORA - hansgrohe tak získal převahu. 

Do cílové rovinaky najížděl Pascal Ackermann na zadním kole Petra Sagana. Za Němcem byl pozorný Giacomo Nizzolo a čekal na vývoj spurtu. Ackermann musel začít sprintovat brzo a dlouho nevydržel. Ital tak měl volnou cestu k jasnému vítězství. 

"Dnes to bylo hodně stresující, nečekali jsme déšť, takže to bylo ještě tězší. Od začátku sezóny se cítím dobře. ako tým máme velmi dobré výsledky a dnes pro mě udělali spoustu práce. Věděl jsem že BORA - hansgrohe pojede na celkové pořadí, takže jsem se snažil ušetřit co nejvíc energie. A v závěru jsem si hlídal Ackermann a držel se na jeho zandím kole. Doufám, že budeme takto pokračovat," řekl v cíli vítěz etapy.        

Nibali a Schachmann v dojezdu ztratili 3 sekundy, druhá skupina s Pinotem zaostala o 18 sekund a třetí skupina s Tiesjem Benootem (Sunweb) a Dylanem Teunsem (Bahrain McLaren) ztratila 36 sekund. Quintana a Alaphilippe dorazili s odstupem 1:25. 

Tím se v celkovém pořadí hodně změnilo. Schachmann má solidní náskok před ostatními lídry na celkové pořadí. 15 skeund ztrácí Nizzolo a 21 sekund Jasper Stuyven, ale nejbližším dobrým vrchařem je čtvrtý Higuita s odstupem 23 sekund. Vincenzo Nibali na devátém místě ztrácí 28 sekund. Benoot a Teuns ztrácejí 38 a 40 sekund.  

Roman Kreuziger dokončil na 100. místě se ztrátou 3:37 a je definitivně pryč ze hry o celkové pořadí, navíc musí po tvrdém pádu zjistit, jak na jeho tělo bude: "Etapa byla dost nervózní. Nemělo pršet, ale nakonec poměrně dost pršelo. Velká část etapy byla po větru s bočákem, takže to bylo hodně nepříjemný. V závěru se to rozdělilo, což bylo dobrý, protože jako tým jsme jeli velice dobře. Až do okamžiku asi 25 kilometrů před cílem, kdy se jeden kluk vracel v lajně zpátky a Quintana ho trefil, takže udělal pád a já jsem ani neměl šanci chytnout za brzdy. Šel jsem přes něj, zničil jsem kolo a musel čekat, než přijedou auta. Ztratil jsem tam tři minuty, nebo ještě víc a dojel jsem na náhradním kole." 

"V rádiu jsem slyšel, že Giacomo vyhrál, je to velký vítězství a je druhý v celkovém pořadí. Já uvidím ráno, jak na tom budu. Mám trochu odřené levé rameno, bolí mě ruka a záda, který mám hodně naražený. Ale ráno bude moudřejší večera," dodává Kreuziger.