Letošní ročník první velké klasiky Omloop Het Nieuwsblad byl poprvé odlišný od let předchozích. Pořadatelé ze skupiny Flanders Classics zvolili starý závěr monumentu Kolem Flander s přejezdy hellingů Muur van Geraardsbergen a Bosberg. Tak tomu bude i příští rok, ale cíl už nebude na předměstí v Meerbeke, ale přímo v centru Ninove. 

Ninove je velmi blízko Meerbeke, ale podle pořadatelů lépe vyhovuje nárokům velkého závodu. "Věříme, že dojezd do centra Ninove bude lepší. Je tam více místa a to závodu pomůže," říká ke změně Wim van Herreweghe ze skupiny Flanders Classics. 

Start závodu bude opět v Gentu na velodromu Kuipke, kde se konají slavné dráhové šestidenní. Odtud cyklisté vyrazí vstříc mnoha úsekům na kostkách, víckrát zdolají Haaghoek a Leberg a na závěr Muur van Geraardsbergen a Bosberg. Blíže k cíli se posunul úsek Molenberg. Letos ležel 58 kilometrů před cílem, nově bude 40 kilometrů před cílem, stejně jako na staré trase Kolem Flander. Z trasy vypadly úseky Ten Bosse a Valkenberg, ale přibude Elverenberg. 

Cíl bude na místě, kde se koná tradiční exibiční kritérium po Tour de France v Ninove. Bude zde více místa pro doplňkový program a služby a hlavně pro více diváků. Letošní dojezd v Meerbeke byl lehce do kopce, což nehrálo velkou roli, protože sólově vyhrál Michael Valgren. Nový dojezd bude na rovině. 

Omloop Het Nieuwsblad každoročně zahajuje sezónu belgických klasik a je považován za první opravdu velký a tradiční závod roku. Podle mnoh fanoušků začíná sezóna až tímto závodem. Příští rok se Omloop bude konat v sobotu 2. března, o den později je na programu Kuurne - Brusel - Kuurne.     

Foto Sirotti