Occitanií (čti Utsitanií…), krajem, který osídlili Římané už v roce 118 př nl. a zachovala se tu unikátní kultura i jazyk, se jelo už posedmačtyřicáté. Závod kategorie 2.1 v minulosti vyhráli dvakrát i superhvězdy jako Alejandro Valverde, Nairo Quintana, Thomas Voeckler, ale i Laurent Dufaux (pozor, tři prvenství má ještě Gilbert Duclos-Lassalle). A teď se po jejich bok zařadil i 36letý Woods, vítěz dvou etap na Vueltě, který tu vyhrál už loni, kdy se stejně jako nyní chystal na Tour de France. 

Ostatně jako pomocník mu tu posloužil i Chris Froome. Nejel jen na ozdobu, ale několikrát se ukázal na špici a poctivě tahal. Celkově z toho bylo v jeho podání 40. místo (-16:21), což je po Tour de Rwanda (24.), Okolo Romandie (97.) a Santos Down Under (117.) jeho druhý nejlepší letošní výsledek v etapovém závodě. Po zdravotních problémech v průběhu jara už je zpátky a stále živí naději na nominaci na Tour. Jeho tým ji má oznámit koncem tohoto týdne. „Je to pro mě nejvyšší cíl, ten závod mi dal v cyklistice nejkrásnější pocity. Nepojedu tam bojovat o celkové prvenství, ale kdyby se podařilo urvat etapu, bylo by to skvělé,“ řekl pro DirectVelo a připomenul tak své třetí místo loni v Alpe d´Huez.

První etapu do Gruissan Esprit du Sud vyhrál Marijn van der Berg (EF Education), Elia Viviani byl sesazený z druhé pozice za drsný atak ramenem ve spurtu. O den později se ještě dres lídra neměnil, i když na pouti do Grauhulet se už nastoupalo celkem 2700 metrů. Ve finiši se radoval Jason Tesson (Total Energies). „Jak jsem viděl ceduli s nápisem 200 metrů do cíle, dal jsem do toho všechno,“ radoval se.

Klíčový by de číslo tři se dvěma velkými kopci 9,5 km a 10,8 km dlouhými. Nejprve zaútočil Kolumbijec Diego Andres Camargo (EF Education), ale 9 km před cílem, tedy už ve stoupání, odjeli Woods s Cristianem Rodríguezem (Arkea Samsic). Nikdo je nedokázal zachytit. A v posledních metech se zvedl nekompromisně Woods. „Pro mě skvělý závod. Žiju nedaleko odtud v Andoře a znám zdejší silnice velmi dobře. Měl jsem dobré nohy a byl to tak pro mě skvělý zážitek,“ říkal.

Poslední den se ze Saint-Gaudens do Saint-Girrons vydali do zásadního úniku Lars van der Berg (Groupama FDJ) a Simon Carr (EF Education). Peloton vedený Froomem je drsně naháněl (44 vteřin za 14 km), ale… nedohnal. Pár metrů udrželi a Carr si připsal emotivní vítězství. „Byl to pro mě sen tady vyhrát, vždyť tenhle závod jsem jako kluk každý rok sledoval,“ rozplýval se v cíli 24letý Angličan, který tady vyrostl a v místním klubu Occitane získal první angažmá (2017-18).

Marijn van der Berg udržel aspoň zelený sprinterský dres, Brazilec Vinícius Angel Costa získal ten pro nejpřátelštějšího jezdce, zdejší specifikum. Bojovníkem se stal španělský jezdec Carlos García Pernia (Kern Pharma), nejlepším mladíkem Němec Georg Steinhauser (EF Education) a týmy vyhrál Movistar.