Posunutí Her bylo nevyhnutelné vzhledem k neustálému zvyšování tlaku na organizátory ze strany národních olympijských výborů i samotných sportovců. V pondělí Kanada jako první oznámila, že se olympiády v letošním roce nezúčastní. Proti konání Her v původním termínu se pak vyjádřila celá řada zemí.

Vše vyústilo ve včerejší dohodu o odložení největší sportovní akce roku. Nové datum zatím není známé, ale pravděpodobně půjde o přelom července a srpna roku 2021. Olympiáda se tak posouvá vůbec poprvé v historii. V minulosti už se však několikrát zrušila, naposledy v roce 1944 kvůli 2. světové válce.

Mrzí mě, že se Olympiáda musela posunout, protože byla jedním z mých cílů letošního roku,“ řekl webu CyclingWeekly vítěz posledních Her v Riu Greg Van Avermaet. „Naprosto ale podporuji rozhodnutí organizátorů. Je jasné, že v daný moment jsou zdraví a bezpečí největšími prioritami a nebylo by možné bezpečně uspořádat Olympijské hry, kam by přijeli tisíce lidí z celého světa. Posunutí Her byla jediná možnost,“ dodal belgický klasikář.

Jeho krajan Remco Evenepoel byl v pouhých 20 letech považovaný za jednoho hlavních favoritů olympijské časovky a odložení Her je pro i pro něj zklamáním. „Je to velká facka přímo do tváře. Dokonce mi ukápla i slza. Dařilo se nám skvěle a všechno je to pryč. Samozřejmě, že to dává smysl a zdraví lidí je nyní přednější, ale není to příjemné,“ řekl mladík v rozhovoru s VTM. „Připravím se znovu na rok 2021 a možná to pro mě nakonec nebude tak špatné, protože mám další rok, abych se zlepšil a získal víc zkušeností.“

Pro obhájkyni titulu z ženského závodu Annu ven der Breggen je odložení olympiády dokonce úlevou. „Když je nějaký závod v kalendáři, tak s ním musíte počítat. Proto je to docela úleva, když se v tom udělalo jasno. Máme tu větší a důležitější cíl, zůstat zdraví a myslet na ostatní,“ sdělila holandskému deníku De Stentor.

Kvůli posunutí Her se bude muset předělat i cyklistický kalendář na příští rok, kdy má Tour de France končit 25. července. V tomto datu už se ale pravděpodobně bude odehrávat právě olympiáda v Tokiu.