V neděli 28. července si na krk pověsila zlatou olympijskou medaili z Cross-country na horských kolech. Uzmula tak poslední primát, který jí v životopise chyběl. 7. srpna pak Pauline Ferrand-Prévot, společně s týmem Visma-Lease a Bike, odpálila další cyklistickou bombu. Dvaatřicetiletá Francouzka se v roce 2025 vrátí a naváže tak na osm sezón v sedle silničního kola s cílem zvítězit na Tour de France.

„Uplynulou zimu jsem hodně přemýšlela o mé budoucí kariéře po olympijských hrách. Dvanáct let jsem se snažila o medaili z her a tohle jsem teď dokázala,“ začala vysvětlovat Pauline Ferrand-Prévot důvody jejího rozhodnutí v oficiálním vyjádření. 

SI202306110893_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Nakonec se rozhodla navázat na svou kariéru v silniční cyklistice, ve které působila od roku 2012 až do kovidové sezóny 2020. „Myslím, že je čas na novou cyklistickou výzvu. Výběr týmu Visma-Lease a Bike bylo jednoduchou volbou. Způsob, jakým tým pracuje, a přístup na profesionální úrovni mi uhranuly,“ zmiňovala ambiciózní rodačka z Reims.

Pro svůj návrat do pelotonu si Francouzka vybrala opravdu renomovanou adresu. Jejími týmovými kolegyněmi budou například trojnásobná mistryně světa ze silnice Marianne Vos nebo dvojnásobná mistryně světa z cyklokrosu Fem van Empel. Olympijská šampionka z Paříže by navíc pro nizozemskou sestavu mohla být klíčem k úspěchu v celkových klasifikacích na Grand Tours.

„Pauline je neuvěřitelně talentovanou sportovkyní, která se před několika lety rozhodla plně oddat horským kolům. S jejím olympijským zlatem je tato cesta úspěšně zakončená. Ohromně si vážím, že se rozhodla pro návrat na silnici, a to s jasným cílem vyhrát ženskou Tour de France,“ chválil mistryni světa ze silničního závodu z roku 2014 generální manažer týmu Visma-Lease a Bike Rutger Tijssen.

SI202306160504_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Závodnici s přezdívkou PFP ale nečeká nic jednoduchého. Špička ženské silniční cyklistiky je opravdu vyrovnaná a pro úspěch na největších etapových závodech světa bude potřebovat také silný tým okolo sebe. Kromě Tour de France, Gira d’Italia a Vuelty se ale bude Pauline Ferrand-Prévot pokoušet zvítězit také v jedné z belgických jednorázovek. Navázat by mohla na vítězství na Valonském šípu z roku 2014.

„Bude to opravdu náročný projekt. Jako tým ale věříme, že to může zvládnout. Budeme ji podporovat v dosáhnutí jejích cílů. Jsme si také jako tým vědomi, že přechod z horského kola na to silniční může chvíli trvat, ale dáme jí čas, aby se stala znovu vynikající závodnicí na silnici,“ upozorňoval na rozdílnost obou disciplín Tijssen. Pauline Ferrand-Prévot ale už v minulosti ukázala, že dokáže vyhrávat na širokých i úzkých pneumatikách.