V roce 1999 se Ital Andrea Tafi stal vítězem nejslavnější klasiky Paříž - Roubaix. Bylo mu 32 let, o tři roky později vyhrál Kolem Flander a v roce 2005, po dokončení Paříž - Roubaix, ukončil závodní kariéru. To mu však nevzalo chuť a motivaci k tréninku. O třináct let později dostal nápad vrátit se na start Roubaix přesně dvacet po svém vítězství. 

„Je to experiment. Poslední tři roky jsem seděl na kole každý den. Vrátil jsem se na svou závodní váhu 79 kilogramů a často jsem závodil. Chci dokázat, že v 52 letech se s tělem nestane nic zvláštního a chci napsat velký příběh," vysvětluje Tafi. Také chce zjistit, kolik se toho v pelotonu za posledních dvacet let změnilo. V době Tafiho slávy byl doping velice rozšířený a běžný a Ital věří, že dnes už je to jiné. „Myslím, že cyklistika je velmi transparentní. Mám v ní důvěru. Chci zaznamenat celou svou přípravu. Připravím dokument o svém tréninku a startu na Roubaix," dodává v rozhovorech pro Gazzettu dello Sport a HLN.be.

Kvůli ambici závodit na Paříž - Roubaix se Tafi musel přihlásit do systému ADAMS Světové antidopingové agentury. Aby mohl závodit na profesionální úrovni, musí podstupovat odběry krve  a moči a mít biologický pas. 

Tafi bere start na Roubaix velmi vážně, připravuje se za dozoru tréninkového centra Mapei, se kterým spolupracuje například tým Trek - Segafredo. „Pořád mají moje stará tréninková data, chci je porovnat s výsledky současných testů a zjistit, jak odlišně moje tělo reaguje. Všechno je teď jinak, tenkrát jsme trénovali jen podle pocitů a tepů. Teď jsou důležité watty a trénink podle měřičů výkonu."

K tomu všemu ale potřebuje tým ochotný vzít ho do sestavy na jeden z nejdůležitějších závodů roku. První volbou samozřejmě byl Deceuninck - QuickStep. Tafi závodil za Mapei pod vedením Patricka Lefevera, ale belgický manažer ho musel odmítnout. Konkurence v týmu je příliš velká a obětovat jedno místo není možné. 

„Naštěstí jsem našel jeden velký tým. Bohužel nemůžu říct, který to je. Zatím ještě ne," tvrdí Tafi. „Asi jsem blázen. Vím, že to bude těžké, ale poslouchám své srdce. Nadcházející měsíce budou hodně těžké, ale chci to. Je to něco, co v historii cyklistiky nikdo nezkusil."


Andrea Tafi patřil k nejlepším klasikářům světa. V dresu Mapei vyhrál v roce 1996 monument Kolem Lombardie, v roce 1999 Paříž - Roubaix a v roce 2002 Kolem Flander. Také vyhrál Paříž - Tours, Paříž - Brusel, byl mistrem Itálie a vyhrál další významné závody. 

Patřil ke slavné generaci klasikářů v dresu Mapei. Své nejslavnější vítězství na Roubaix získal po sólovém úniku s velkým náskokem před svými týmovými kolegy Wilfriedem Peetersem a Tomem Steelsem. Sólově vyhrál i Lombardii a Flandry. 

Foto Sirotti