Před premiérou ve Spojených arabských emirátech plánuje tréninkový kemp v Jižní Africe a po Abú Dhabí absolvuje tři závody XCO v Evropě, jimiž budou španělské Internacionales de Chelva a Super Cup Massi Banyoles. V polovině března pak zamíří na Marseille France Cup. Poté vyrazí na úvodní závody Světového poháru do Brazílie.

Abych byl na MTB maximálně připravený, snažím se udělat dobrý základ. Základ je vždy důležitý, zvláště v zimě. Ale postupně přidávám intenzitu. Zlepšit se musím především v technice,“ řekl Sagan v rozhovoru pro Cyclinguptodate.

Trojnásobný mistr světa v silničním závodě a sedminásobný držitel zeleného dresu na Tour de France startoval na olympijských hrách v cross-country v Riu 2016, kde ho ale defekt na začátku závodu vyřadil z bojů o medaile. Další hry v Tokiu vynechal kvůli zranění.

Pokud nechce spoléhat na divou kartu, musí do 26. května nasbírat dostatečný počet bodů ve Světovém poháru.

Na MTB závodech v roce 2024 bude Sagan soutěžit ve speciálním dresu, který bude mít stejnou grafiku jako Specialized Factory Racing Team, ale bude vyroben značkou Sportful, jeho osobním sponzorem.

Co se týče návratu na silnici, potvrdil, že by rád závodil za tým RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol, kde je jeho starší bratr Juraj sportovním ředitelem. "Chtěl bych s nimi jet nějaké silniční závody, ale pouze jako trénink na MTB," přičemž poznamenal, že by mohl závodit na jaře na několika závodech nejnižší kategorie, jako jsou GP Slovenian Istria, GP Goriska a GP Adria Mobil, které jsou na programu v týdnu od 17. do 24. března.

Připomeňme si, že Petrovy kořeny spočívají právě v mountain bikingu, vždyť v roce 2008 získal v cross country juniorský titul mistra světa. "Vždy jsem říkal: narodil jsem se na MTB, zemřu na MTB." Uvidíme, zda se skutečně jeho kariéra uzavře 29. července při olympijském závodě.