Velmi náročný až brutální byl dojezd 3. etapy Kolem Baskicka v Ermualde. Favorité na etapu a na celkové pořadí si museli hlídat pozice ve třech krátkých, ale hodně strmých výjezdech na posledních 20 kilometrech závodu. Rozhodlo se až v cílovém výjezdu v Ermualde, kde Tadej Pogačar (UAE Emirates) a Primož Roglič (Jumbo - Visma) ujeli všem soupeřům. 

Pozičně, technicky a psychicky náročné poslední kilometry závodu nezvládli všichni favorité. Pod předposledním stoupání Malkuartu svedly týmy lídrů souboj o přední pozice v pelotonu. Ve výjezdu nikdo neútočil, všichni čekali až na cílový kopec. Ale bylo nutné držet se v popředí a vyvarovat se pádů a karambolů v technickém sjezdu z Malkuartu. Mikel Landa (Bahrain - Victorious) zahájil sjezd z první pozice, ale hned v první zatáčce málem vyjel ze silnice. Na kole se naštěstí udržel. 

Hodně pozorní byli jezdci Israel Start-Up Nation, kteří připravovali pozici pro Michaela Woodse, který se v strmých cílových výjezdech cítí jako ryba ve vodě. Bohužel jeho snaha skončila už před nájezdem do stoupání Ermualde. Kanaďan se držel vpředu skupiny, ale v jedné zatáčce spadl společně s Wilcem Keldermanem (BORA - hansgrohe) a přišel o možnost zapojit se do boje o etapové vítězství. Dokázal se zvednout a etapu dokončit, Kelderman se zranil a jeho zdravotní stav je zatím neznámý.     

Woodsův a Keldermanův pád způsobil rozdělení pelotonu, do nečekaného úniku se dostala malá skupina se Sergiem Higuitou (EF Nippo) a Richardem Carapazem (Ineos Grenadiers). K ničemu jim to však nebylo, peloton je rychle dojel zejména díky práci týmu Astana - Premier Tech. 3 kilometry dlouhý kopec měl v některých úsecích až 20 % a v průměru stoupal o 11 %. 2,6 kilometru před cílem, v jednom z nejtěžších úseků, poprvé zaútočil Tadej Pogačar. Primož Roglič však dával pozor a okamžitě si dojel za jeho zadní kolo. 

Pogačar proto povolil a umožnil protiútok Richardu Carapazovi. Ekvádorec se daleko nedostal, po druhém nástupu Pogačara byl okamžitě dostižen. Převaha Slovinců byla zřejmá, ostatní vrchaři sice neztráceli moc, ale to především díky taktizovaní Rogliče a Pogačara. Na jejich zrychlení reagovat nedokázali. Pogačar to ještě jednou zkusil 1,5 kilometru před cílem, ale Roglič opět neztratil ani metr. 

Zaútočit zkusil také David Gaudu (Groupama - FDJ), ovšem bez většího efektu a tak spíše než o vteřiny do celkového pořadí se začalo závodit o etapu. A tu chtěl vyhrát Roglič, který nastoupil 600 metrů před cílem. Všimli si ho Alejandro Valverde (Movistar) a Pogačar. Španěl Slovincům nestačil a odpadl ještě před vrcholem stoupání, který byl 300 metrů před cílovou páskou. 

Tadej Pogačar se na vrcholu dokázal dostat před Rogliče a z výhodnější první pozice klesal do cíle. Roglič na úzké silnici ve sjezdu už neměl šanci reagovat a musel se smířit s druhou příčkou. Udržel vedoucí pozici a žlutý dres, druhý Pogačar sice snížil ztrátu o 4 bonifikační vteřiny, ale stále ztrácí 20 sekund. Na třetím místě skončil Valverde, čtvrtý dojel Adam Yates (Ineos Grenadiers) a pátý Mikel Landa. Všichni ztratili 5 sekund. Brandon McNulty (UAE Emirates) zaostal o 18 sekund, ale zůstal celkově třetí s odstupem 30 sekund. Yates ztrácí už 39 sekund a Valverde 50 sekund. 

"Dnes ráno jsme nasedli do auta a jeli jsme se podívat na dojezd. Matxin, náš týmový manažer, mi ukázal trať, takže jsem věděl, jak těžké to stoupání je. Bylo velmi důležité být první na vrcholu kopce, aby mohl jen proletět poslední metry ve sjezdu do cíle," vysvětluje Pogačar. Slovinec si splnil jedno ze svých malých předsevzetí, vyhrát etapu na Kolem Baskicka: "Před dvěma lety jsem v Baskicku závodil a od té doby jsem se chtěl vrátit a něco vyhrát. Je to skvělý závod a nadšení fanoušků do cyklisticky je ohromné." 

Vyhrát celkové pořadí ovšem bude mimořádně složité, Roglič je silný a Pogačar stále ztrácí 20 sekund: "Zbývají ještě tři těžké dny. Jsem docela optimistický, protože se cítím dobře a tým funguje výborně.“