Tadej Pogačar (UAE Emirates) pokračuje ve vítězném tažení na své první Tour de France. V horském dojezdu na 17 kilometrů dlouhém kopci Grand Colombier získal druhé etapové vítězství. A opět ve spurtu porazil Primože Rogliče (Jumbo - Visma), který bez problému udržel žlutý dres. 

Etapu ovládl tým Jumbo - Visma, zejména výkon Wouta van Aerta bral dech. V pohoří Jura jel nizozemský tým tak ostré tempo, že už 13 kilometrů před cílem odpadli Nairo Quintana (Arkéa - Samsic) a zejména Egan Bernal (Ineos Grenadiers).

Kolumbijci odpadli ze skupiny, kterou táhl klasikář Wout van Aert. Z čela odstoupil až 9 kilometrů před cílem a ještě se zvládl udržet v Bernalově skupině. Po Van Aertovi jel tempo George Bennett (Jumbo - Visma), ale víc práce odvedl Tom Dumoulin (Jumbo - Visma). Útoky favoritů nepřišli, protože tempo nizozemské sestavy bylo vysoké. Pouze Adam Yates (Mitchelton - Scott) zkusil uniknout 7 kilometrů před cílem, ale byl rychle dostižen.

Dumoulin dovedl první skupinu až na metu 600 metrů před cílem, kde se zvedl Roglič a pokusil se utrhnout soupeře. Pogačar, Porte a Miguel Angel Lopez (Astana) se udrželi a naopak těsně před cílem nastoupil Pogačar a nechal staršího krajana za sebou.

"Tým Jumbo - Visma jel tvrdě celý den a byla to těžká etapa. Na konci jsem byl připraven na spurt, nemělo smysl útočit. Jumbo jelo tak, že za to několik lidi dnes zaplatilo. Egan Bernal už asi není vážný soupeř. Roglič je teď nezastavitelný, ale když se zlomil Bernal, můžu se příště zlomit já, nebo klidně Primož," zůstává nohama na zemi vítěz etapy. 

Rozdíly mezi prvními závodníky byly velmi malé. Porte ztratil 5 sekund, Lopez 8 sekund a o 15 sekund zaostali Enric Mas (Movistar), Mikel Landa (Bahrain - McLaren) a Adam Yates (Mitchelton - Scott). Quintana dokončil se ztrátou 3:50. Egan Bernal sice nejdříve bojoval s vlastní slabostí, ale později marný boj vzdal, dojel s odstupem 7:20 a přišel o naději na pódiové umístění v konečném pořadí Tour de France. 

Dobře si vedl Jan Hirt (CCC). Poprvé na Tour vyzkoušel svou formu v horách a dojel na 19. místě se ztrátou 4:05. "Snažil jsem se jet co nejlépe, ale po včerejší etapě jsem byl unavený. Cítil jsem to v nohách. Zkusil jsem se udržet v hlavní skupině co nejdéle a pak jsem jel vlastním tempem. Slyšel jsem, že Nairo Quintana je hned za mnou, tak jsem pak jel s ním. S etapou jsem spokojený, ale už se těším na volný den," řekl Jan Hirt. 



V průběžném pořadí vede Primož Roglič o 40 sekund před Pogačarem. Třetí Rigoberto Uran (EF) ztrácí 1:34 a čtvrtý Lopez 1:45. Na pátou příčku se posunul Adam Yates, Brit ztrácí 2:05. Po volném dni na závodníky čekají ještě tři horské etapy a časovka na La Planche des Belles Filles. 

Tadej Pogačar zásadně navýšil vedení v soutěži o bílý dres. Před Masem vede o 2:35.  A velký skok kupředu udělal i ve vrchařské soutěži. Díky vítězství na Grand Colombieru má 34 body, jen o dva méně než stále vedoucí Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale). Roglič má 33 body.

Sam Bennett (Deceuninck - Quick-Step) si o 2 body polepšil v souboji s Petrem Saganem (BORA - hansgrohe) v soutěži o zelený dres. Nejaktivnějším závodníkem dne byl vyhlášen Pierre Rolland (BB Hotels - Vital Concept). Francouzský veterán byl nejlepším uprchlíkem etapy, ale proti týmu Jumbo - Visma nemohl uspět a byl pohlcen v cílovém výjezdu.