Vzhledem k omezení cyklistické sezóny musí Mezinárodní cyklistická unie reagovat a možná kvůli tomu změní jedno pravidlo. Pořadatelé Tour de France podle deníku Het Laatste Nieuwsblad prosazují snížení počtu cyklistů v každém týmu z osmi na sedm, což by umožnilo pozvat více celků. Dostat by se tak mohlo i na Mathieu van der Poela a Petra Vakoče a jejich tým Alpecin - Fenix. 

V loňském roce startovalo 21 týmů po osmi cyklistech. Pokud by se z každé sestavy jeden jezdec škrtnul, uvolnilo by se 21 míst, tedy celé tři týmy. Společnost ASO na letošní Tour de France pozvala druhodivizní týmy Arkéa - Samsic a B&B Hotels, sestava Total Direct Energie se na start nominovala sama díky vítězství v loňském žebříčku druhodivizních týmů.   

Pokud by se pravidlo o počtu účastníků změnilo, uvolnil by se prostor pro tým Alpecin - Fenix s Mathieu van der Poelem. Ten po všech letošních změnách o Tour hodně stojí. "Jsem rozhodně k dispozici pro letošní Tour. Nevím, proč bych nebyl, nemám nic jiného v plánu. Nejel bych do Francie vyhrát celkově. Chci vyhrát etapy. Je důležité vybrat si správné etapy. Ale prozatím je to jen sen."

Příležitost by mohly dostat další dva týmy, například Circus - Wanty Gobert a Nippo Delko One Provence. Navíc by se pravidlo nezměnilo jen pro Tour de France, ale i další třítýdenní závody, Giro a Vueltu. Záleží však také na názoru týmů WorldTour. Pokud se jim změna nebude líbit, mohou tlačit na UCI a změně zabránit.